VIDEO Val de anchete la Plătăreşti după filmarea şocantă cu mâncarea înmuiată pe care o primesc pacienţii cu afecţiuni psihice. Şi Poliţia a intrat pe fir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hrană înmuiată pentru pacienţii de la Centrul Plătăreşti FOTO Captură video
Hrană înmuiată pentru pacienţii de la Centrul Plătăreşti FOTO Captură video

După ce în spaţiul public a apărut o filmare şocantă cu castroane pline cu pâine înmuiată şi câteva bucăţele de salam, hrana pacienţilor de la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Plătăreşti, autorităţile au declanşat mai multe anchete. Conform Realitatea Plus, la Plătăreşti va ajunge şi o echipă de control de la Ministerul Sănătăţii pentru a verifica în ce condiţii sunt îngrijiţii pacienţii cu afecţiuni neuropsihice grave.

Şi poliţiştii au intrat pe fir la Plătăreşti. "Având în vedere informaţiile apărute în mediul online cu privire la aspectele constatate la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Plătăreşti, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi a dispus efectuarea de verificări.

O echipă mixtă, formată din poliţişti de investigare a criminalităţii economice şi specialişti din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi fac verificări în acest moment", a explicat Bianca Ghiveci, purtător de cuvânt al IPJ Călăraşi.

Surse juridicare au precizat că verificările vizează modul de achiziţie a alimentelor, contractele încheiate, dar şi ce primesc pacienţii, efectiv, drept hrană. "Nu putem vorbi deocamdată despre comiterea vreunei infracţiuni, verificăm să stabilim dacă există nereguli, să vedem cum stau lucrurile. Există şi posibilitatea ca totul să fie făcut legal. Nu excludem însă nici varianta de rele tratamente aplicate pacienţilor, avem în verdere orice aspect", au precizat surse judiciare.

"Mâncarea trebuie să fie pasată" 

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Călăraşi, Marinela Voievozeanu, a declarat, la Realitatea Plus, că este vorba într-adevăr despre resturi alimentare, însă, spune ea, în cazul bolnavilor de acest tip "mâncarea trebuie să fie pasată". Este evident că aceste farfurii ajung pe mesele acestor oameni şi că ei nu au niciun cuvânt de spus cu privire la meniu şi la hrana pe care o primesc. (...) Aceşti oameni sunt fiinţe umane - imaginile arată încălcarea drepturilor. Vorbim de tratamente rele, inumane, degradante”, a spus Georgiana Pascu la Digi24.

Georgiana Pascu, de la Centrul de Resurse Juridice, spune, însă, că trebuie respectate nişte standarde minime ale Ministerului Sănătăţii privind hrana bolnavilor cu afecţiuni psihice, dar că, în cazul de la Plătăreşti, aceste standarde nu sunt respectate.

„O cerinţă minimă a unui centru rezidenţial este de a promova un stil de viaţă sănătos şi ni se dă drept exemplu a nu mânca excesiv pâine. Nu am văzut ca mâncarea să fie pasată sau mixată. ”, a spus Georgiana Pascu. 17 lei costă meniul zilnic al unui pacient din centrul de la Plătăreşti. Potrivit Georgianei Pascu, bolnavii din astfel de centre mor deseori înecaţi cu propria mâncare şi au problem cu înghiţirea pentru că nu sunt niciodată duşi la dentist, dar şi din cauza tratamentului.

La Centrul de la Plătăreşti, pacienţii primesc hrana printr-un serviciu de catering, cu care DGASPC Călăraşi colaborează. Firma asigură astfel de servicii şi pentru alte instituţii similare, oferind hrană pentru 800 de persoane.

Aproximativ 200 de persoane sunt internate la centrul din judeţul Călăraşi şi ar trebui să beneficieze de condiţii decente de viaţă şi asistenţă medicală. Atât Direcţia de Asistenţă Socială din Călăraşi, cât şi Consiliul Judeţean Călăraşi fac, totuşi, anchete interne, în urma imaginilor postate pe Facebook.

Potrivit Direcţiei de Asistenţă Socială Călăraşi, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti „asigură persoanelor adulte cu dizabilităţi neuropsihice aflate în situaţie de dificultate socială, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, servicii de găzduire, asistenţă medicală, îngrijire, recuperare, reabilitare, consiliere psihologică, terapie ocupaţională, socializare, petrecere a timpului liber, asistenţă paleativă, în vederea aplicării politicilor şi strategiilor de asistenţă specială a persoanelor cu dizabilităţi, pentru creşterea şanselor recuperării şi/sau integrării acestora în familie ori în comunitate şi de a acorda sprijin şi asistenţă pentru prevenirea situaţiilor ce pun în pericol securitatea acestora”.

DGASPC Călăraşi a transmis vineri după-amiază un comunicat de presă în care aduce lămuriri despre imaginile filmate în Centrul Plătăreşti. Redăm integral mesajul:

Referitor la imaginile postate pe reţeaua de socializare de către dl Marin Badea cu privire la meniul servit, micul dejun, din data de 10.01.2020, beneficiarilor unui centru rezidenţial destinat îngrijirii persoanelor cu dizabilităţi neuropsihice din subordinea DGASPC Călăraşi, precizăm următoarele:

În cadrul centrului sunt instituţionalizate persoane cu probleme neuropsihice grave şi accentuate cu nivel ridicat de afectare a devoltarii fizice şi mentale, dependente de îngrijirea altei persoane, care au insuficient dezvoltate abilităţile de bază şi autonomie personală, o parte dintre acestea prezentând şi probleme în ce priveşte hrănirea – masticaţie şi deglutiţie. În speţă, aceste persoane au nevoie de alimente care trebuie pasate pentru a putea fi mestecate şi înghiţite.

Referitor la imaginea privind agitaţia psihomotorie a unei beneficiare care urma să meargă la masa, precizăm că această stare a survenit ca urmare a prezenţei unei persoane străine turbulente, în speţă a ziaristului, care fără să cunoască problemele de sănătate cu care se confruntă beneficiarii, a pătruns în spaţiul personal al acestora, într-un mod abuziv şi intruziv.

În acest context, precizăm că la nivelul centrului au loc vizite ale altor persoane, dar în spaţii special amenajate, cu pregătirea prealabilă de către personalul angajat a beneficiarilor, dar şi al vizitatorilor.

Totodată, precizăm că firma de catering cu care instituţia colaborează are punct de lucru în Bucureşti şi asigură aceste servicii şi altor instituţii similare, pentru circa 800 beneficiari; meniul zilnic întocmit respectă normativele în domeniu, fiind avizat de un dietetician cu respectarea caietului de sarcini.

În vederea analizarii detaliate a întregului context în care s-a produs evenimentul, DGASPC Călăraşi va demara o anchetă internă pentru dispunerea măsurilor legale care se impun.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite