Tot mai puţină rapiţă din cauza secetei. Fermierii din Bărăgan, nevoiţi să renunţe la această cultură

Tot mai puţină rapiţă din cauza secetei. Fermierii din Bărăgan, nevoiţi să renunţe la această cultură

Câmpurile pline cu rapiţă, o amintire. Cultura, afectată puternic de secetă  FOTO Adevărul

Din cauza secetei din ultimii ani, agricultorii au început să renunţe la această cultură. Au înlocuit-o cu grâu şi floarea soarelui, chiar dacă nu sunt la fel de profitabile, anunţă TVR.

 
Este al patrulea an când agricultorii din Bărăgan se confruntă cu această problemă. Rapiţa semănată nu creşte din cauza solului extrem de uscat. În aceste condiţii, agricultorii sunt nevoiţi să planteze peste rapiţă grâu, porumb sau floarea soarelui. Unii nici nu mai aşteaptă luna octombrie.
 
Dar întoarcerea culturii de rapiţă nu este uşor de făcut. Pământul este tare ca asfaltul şi rupe plugurile, iar grâul de toamnă trebuie însămânţat până pe 15 octombrie şi, dacă nu plouă, există riscul ca producţia să fie mult diminuată. În plus, rapiţa e una dintre cele mai profitabile pentru agricultori. Dacă investiţia pentru un hectar este de 2.700 de lei, profitul ajunge şi poate depăşi 6 mii de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: