Supersiţii din luna lui Brumar, când se deschide cerul şi se dezlănţuie forţele malefice. Cine îşi vede ursitul şi ce vrăji se fac

Supersiţii din luna lui Brumar, când se 
deschide cerul şi se dezlănţuie forţele malefice. Cine îşi vede ursitul şi ce vrăji se fac

Noiembrie e o lună rece, hotar între toamnă şi iarnă

Noiembrie, lună friguroasă cu multe schimbări meteorologice, se mai numeşte popular şi „Brumar”. Acum este vremea brumei, sunt însămânţate toate grânele de toamnă şi totul este gata pentru iernat. Cea de-a 11 lună a anului este încărcată de tradiţii şi obiceiuri.

Noiembrie începe în aceeaşi zi a săptămânii ca şi martie în fiecare an şi ca februarie, cu excepţia anilor bisecţi. Primele zile ale lui noiembrie sunt respectate cu sfinţenie în calendarul popular. În prima săptămână, cunoscută de bătrâni ca ”Săptămâna Miriştei”, se ară pământul şi se pregătesc însămânţările de primăvară.

A doua săptămână are în centru sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, cei cu puteri ocrotitoare asupra gospodarilor şi a turmelor de oi. Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc la 8 noiembrie pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, cu aripi şi purtători de săbii, conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai. În tradiţia populară se spune că această zi reprezintă hotarul dintre toamnă şi iarnă.

Lupii încep să se împerecheze

Cea de-a treia săptămână este denumintă tradiţional ”Săptămâna Filipilor de Toamnă”. Se spune că în această săptămână lupii încep să se împerecheze. Conform specialiştilor în Etnografie şi Folclor de la muzeul Dunării de Jos din Călăraşi, a patra săptămână sau săptămâna Ovideniilor se referă la noaptea de Ovidenie când cerul se deschide şi animalele au puteri miraculoase. Tot această săptămână mai este cunoscută şi ca săptămâna lui Andrei, despre care se spune că îngheaţă apa şi coase răul.

Din străbuni, oamenii păstrează tradiţia şi ung ferestrele şi porţile cu usturoi. În noaptea de Sfântul Andrei se spune că spiritele morţilor bântuie prin locurile în care au trăit, iar fetele de măritat îşi văd ursitul în vis. În noaptea de 29/30 noiembrie se crede că locuinţele sunt păzite de strigoi, dacă oalele şi cănile sunt întoarse cu gura în jos şi dacă cenuşa caldă e scoasă din sobă.

Noiembrie, răspântie a tradiţiilor

La graniţa dintre toamnă şi iarnă, luna noiembrie este luna de răspântie a tradiţiilor exprimată de numeroasele sărbători precreştine dedicate lupilor, strigoilor şi altor fiinţe fantastice malefic. “Caracterizată printr-o complexitate deosebită a actelor rituale legate de muncile pastorale şi casnice, cu elemente de cult al morţilor şi acte de influenţare magică a norocului în viaţă şi în căsnicie, sărbătoarea Sf. Andrei este răspândită pe întreg teritoriul ţării.

Începutul sezonului rece, al frigului şi întunericului, precum şi activitatea tot mai accentuată a lupilor, sunt semne ale haosului care preced venirea Anului Nou. Această zi este una propice pentru acte divinatorii şi vrăji de ursită, previziuni meteorologice, la fel ca la sărbătorile mari care marchează un început. Figura centrală a acestei sărbători este Sântandrei, o divinitate precreştină, personificare a lupului, peste care creştinismul a suprapus pe Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, ocrotitorul României”, explică Ania Moldoveanu, analist-etnolog CIMEC.

La sfântul Andrei începe iarna

Ziua Sf. Andrei marchează începutul iernii, fiind cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Sântandrei Cap-de-Iarnă. Terminarea timpului autumnal este serbat la 30 noiembrie, cu unul dintre cele mai mari ajunuri ale calendarului popular, Ajunul Sf. Andrei. Este momentul în care, după credinţele populare, se pogoară pe pământ sfinţii patroni ai lupilor, Petru şi Andrei, şi se dezlănţuie forţele malefice reprezentate de strigoi şi de lupi.
 

Vă recomandăm şi:

Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Maria. Adormirea Maicii Domnului, ziua când se culege năvalnicul, ultima plantă de leac

Superstiţii la Întâmpinarea Domnului. Stretenia, ziua cu multe ceasuri rele în care cine munceşte va cădea în boală

Superstiţii de Rusalii, când spiritele celor morţi nu mai vor să se întoarcă sub pământ. Cum sunt alungate duhurile rele cu ajutorul ramurilor de tei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările