Prognoza meteo în decembrie: Când scăpăm de valul de aer polar. Unde lovesc ninsorile şi unde se va forma polei

Prognoza meteo în decembrie: Când scăpăm de valul de aer polar. Unde lovesc ninsorile şi unde se va forma polei

Vreme rea în toată ţara în această săptămână FOTO Marian Iliescu/Adevărul

Regimul termic prognozat pentru următoarele patru săptămâni va fi unul mai cald decât în mod normal pentru această perioadă din an, cu excepţia săptămânii viitoare, când va fi mai frig, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM). Valul de aer polar se mai domoleşte începând de miercuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

ANM a prezentat estimările evoluţiei vremii pentru următoarele patru săptămâni, adică în perioada 30 noiembrie - 24 decembrie.
 

Săptămâna 30 noiembrie – 7 decembrie

 
Valorile termice vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, în regiunile vestice, nord-vestice şi la munte, iar în rest temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile extracarpatice, dar mai ales în zona versanţilor sudici ai Carpaţilor Meridionali. În restul ţării cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil local deficitare în regiunile nord-vestice
 

Săptămâna 7 – 14 decembrie

 
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă uşor mai accentuată în regiunile sud-estice. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile sudice şi în zonele montane aferente, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
 

Săptămâna 14 – 21 decembrie

 
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, posibil uşor excedentar, local, în regiunile sudice.
 

Săptămâna 21 – 28 decembrie

 
Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice acestei perioade, al nivelul întegii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare în jumătatea sudică a ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
 
Luni, 30 noiembrie, în ţară, vremea va fi rece, cu temperaturi maxime ce se vor încadra în general între 0 şi 6 grade şi minime cuprinse, în marea lor majoritate, între -10 şi 0 grade. În regiunile din sud-estul ţării, cerul va fi mai mult noros şi pe arii extinse vor fi precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare, local mai însemnate cantitativ; pe suprafeţe mici se va depune strat de zăpadă. În restul teritoriului, înnorările vor fi temporare şi pe arii restrânse, trecător, vor fi precipitaţii slabe – mixte în zonele joase şi fulguieli la munte. Izolat se va depune polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în Dobrogea, cu viteze mai mari pe litoral, dar izolat şi în zona montană înaltă. Se va semnala ceaţă – dimineaţa şi noaptea, cu precădere în regiunile vestice şi nord-vestice, iar izolat şi trecător şi în restul teritoriului.
 
În Bucureşti, vremea va fi închisă şi rece. Mai ales pe parcursul zilei vor fi precipitaţii mixte, iar vântul va sufla moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 3 grade, iar cea minimă de marţi dimineaţă va fi de -2…0 grade. Trecător se poate forma ceaţă.
 
Marţi,  1 decembrie, în ţară, vremea va fi rece. În zonele joase de relief, în special din sudul, vestul şi centrul ţării local dimineaţa, dar pe spaţii mici persistente pe tot parcursul zilei vor fi nori joşi sau ceaţă, asociate cu totul izolat cu precipitaţii mixte. În restul teritoriului cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, mai ales noaptea şi cu precădere în regiunile estice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în Dobrogea, în sudul Banatului şi izolat pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 6 grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în marea lor majoritate, între -12 şi -2 grade.
 
În Bucureşti, vremea va fi rece. Cerul va avea înnorări temporare, dar condiţiile pentru precipitaţii vor fi reduse. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 3 grade, iar cea minimă va fi de -5…-3 grade. Temporar se poate forma ceaţă.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările