Oblete din Dunăre care "râde" la soare. Secretul celui mai bun peşte uscat pentru iarnă, pregătit de gospodine în Bărăgan

Oblete din Dunăre care

Peştele se pune la uscat pe sârmă Fotografii:cufarulcubucurii.wordpress.com

Cel mai bun peşte uscat se pregăteşte toamna şi se pune la păstrat pentru serile în care viscolul spulberă Bărăganul. O reţetă simplă cu oblete din Dunăre, un peşte mic, dar deosebit de gustos, face toţi banii iarna. Pus pe plită, pe grătar sau pe disc, alături de legume coapte, saramura din deliciosul oblete nu are rival.


Gospodinele de pe malul Dunării nu mai prididesc toamna să pună peşte la uscat, în timpul iernii preparatul fiind un adevărat deliciu. Şi Gela Dumitrache, o învăţătoare din comuna Unirea, soţie de pescar înrăit, pune cu grijă peştele la uscat. Reţeta este una simplă şi păstrată cu sfinţenie, de sute de ani, de la pescarii din zonă. Învăţătoarea, pasionată de gătit, are şi un blog, cufarul cu bucurii, unde împărtăşeşte cu prietenii, toate bunătăţile care îi ies din mâini.


Ingrediente:

5 kg. de peşte(oblete)
1 kg. sare
5 m. de aţă rezistentă la greutate

Mod de preparare:

"Ne înarmăm cu răbdare şi începem să curăţăm peştele…Fiind mic, s-ar putea crede că ne vom plictisi, dar nu-i deloc aşa,  frumosul asta, dacă e proaspat se eviscerează repede…

După ce se curăţă şi se spală în mai multe ape, se aşează peştele într-un vas şi se presară cu sare din belşug până se albeşte: un rând de peşte, o mână de sare şi tot aşa până se termina peştele. Se lasă la sare 48 de ore, după care se clăteşte la jet de apă şi se înşiră pe aţă cam 50-60 de peştisori. Atenţie, se lasă rezerve de câte 20 de cm de aţă la cele două capete! Se înşiră astfel tot peştele, după care se pun şirurile pe o culme însorită, într-un loc ferit de praf…Uitaţi-le pe ale mele cum râd în soare! ", povesteşte gospodina.

Dacă vremea este caldă şi locul cu pricina este însorit, în patru zile este gata, cu condiţia ca noaptea să fie acoperit cu o folie, să nu cadă apa pe el. Se păstreaza foarte bine în pungi de hârtie, vreme îndelungată.

"O să ziceţi poate, pentru ce atâta muncă, la cherhana este peşte proaspat tot timpul anului! Peştele proaspăt nu-i nici pe departe ca acesta! Ei, bine, părpăliţi-l numai puţin pe o plită, pe gratar sau pe disc şi mancaţi-l aşa şi-apoi să-mi ziceţi dacă am dreptate…La noi întotdeauna este vedeta la întâlnirile cu prietenii. Şi când vreţi o saramură, din peştele acesta veţi obţine una pe cinste, uitaţi-o pe cea pe care am făcut-o noi în ziua când l-am strâns de pe culme, fiindca n-am rezistat ispitei. Am folosit peşte uscat, roşii coapte, ardei copt, ceapă coaptă, usturoi copt, ardei iute, pătrunjel şi apă. Poftă bună!", spune gela Dumitrache
 

Vă recomandăm şi:

Cea mai sănătoasă reţetă cu peşte în post. Saramură cu crap din Dunăre, un deliciu culinar, uşor de preparat

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de căpşuni. Ingredientele secrete ale unei reţete din Bărăgan, vechi de sute de ani

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de trandafiri. Secretele unei reţete vechi păstrate de o bucătăreasă celebră din Bărăgan

Deliciu culinar în post: cel mai bun borş de peşte din Dunăre se face în Bărăgan, după reţeta unei neveste de pescar

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: