Etnograful Liviu Mihăilescu, personalitatea lunii mai la Muzeul Dunării de Jos

Etnograful Liviu Mihăilescu, personalitatea lunii mai la Muzeul Dunării de Jos

Muzeograf şi etnograf, Liviu Mihăilescu a fost desemnat personalitatea lunii mai la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi FOTO MDJ

Muzeograf şi etnograf, Liviu Mihăilescu a fost desemnat personalitatea lunii mai la muzeul Dunării de jos din Călăraşi.Născut la Găunoşi, Liviu Mihăilescu (6 mai 1935, Independenţa (Găunoşi) - 4 ianuarie 1996, Brăila) a urmat cursurile primare în satul natal, apoi Liceul  Ştirbei Vodă, din Călăraşi.

A absolvit Facultatea de Istorie-Geografie la Universitatea Bucureşti (1968), urmând, apoi, permanent cursuri şi stagii de perfecţionare în Bucureşti şi în alte localităţi din ţară.
Între anii 1968-1990 a fost muzeograf, muzeograf principal şi şef de secţie la Muzeul Brăilei. A scris numeroase articole şi studii publicate în presa locală în reviste de specialitate.
În anul 1979, a publicat lucrarea Catalogul colecţiilor de etnografie şi artă populară ale Muzeului Brăilei. 
În urma cercetărilor de teren a evidenţiat un patrimoniu specific zonei Brăilei, zonă considerată până atunci o pată albă pe harta etnografică a României.

Prima expoziţie permanentă a fost vernisată la 1 iunie 1976, la sediul secţiei situat pe Calea Galaţi nr. 4 (imobil demolat). La 20 mai 1984, s-a redeschis în actuala clădire din Grădina Publică, o nouă expoziţie cu caracter permanent. Tematica acestei expoziţii de bază avea drept scop prezentarea ocupaţiilor tradiţionale specifice zonei Brăilei (pescuitul, agricultura, vânătoarea, păstoritul, apicultura, viticultura, legumicultura), a meşteşugurilor (inclusiv meşteşugurile casnice) şi obiceiurilor. Totodată, a fost amenajat un punct în aer liber, alcătuit dintr-o locuinţă şi câteva anexe gospodăreşti. 
De-a lungul timpului, colecţiile etnografice s-au îmbogăţit considerabil prin achiziţii şi donaţii. În prezent, Secţia de Etnografie şi Artă Populară desfăşoară multiple activităţi în scopul valorificării patrimoniului muzeal.

Liviu Mihăilescu a organizat colecţii muzeale etnografice în localităţile: Ianca, Gropeni, Tufeşti, Jirlău, Zăvoaie, Valea Câmpiei. A colaborat la publicaţiile  presei locale din Brăila şi Călăraşi precum şi la reviste de specialitate (istorie şi arheologie) cum ar fi “Istros”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările