Cum faci cei mai gustoşi dovlecei umpluţi. Ce pui în compoziţie ca să fie delicioşi şi în cât timp sunt gata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dovleceii umpluţi cu carne, un preparat delicios FOTO bucataras.ro
Dovleceii umpluţi cu carne, un preparat delicios FOTO bucataras.ro

O reţetă gustoasă de dovlecei umpluţi cu carne şi cu sos de roşii şi smântână regăsim în cartea regretatului gastronom Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

1,5 kg dovlecei mai mărişori 

2 roşii umplutură

 100 g unt 

4 ouă

1 legătură mărar

1 ceapă

500 g carne slabă tocată de viţel 

sare, piper 

2 ouă din cele 4 se pun la fiert 10 minute

Mod de preparare:

Ceapa, ouăle fierte şi mărarul se toacă. Carnea se înăbuşă în unt pe foc potrivit, douăzeci de minute amestecând mereu. Se amestecă totul, carnea, 2 ouă crude, tocătura, sare, piper.

Dovleceii se curăţă de coajă, dacă aţi găsit mai mari – 7-8 cm diametru, ceea ce e bine pentru mâncarea noastră – dacă sunt mici, lăsaţi-i aşa, în coajă, că-i fragedă. Se scoate miezul şi se scobeşte un pic peretele cu o lingură, să se facă loc de umplutură. Se umplu dovleceii, se căpăcesc cu felii de roşii. 

Sos: 

 2 linguri unt 

1 legătură mărar 

1 ceapă

 4 roşii răscoapte 

 1 ceaşcă smântână

Se toacă fin de tot ceapa. Se taie cubuleţe roşiile. Se încinge untul, se pune ceapa la rumenit; se stinge cu roşii şi miez de dovlecel.

Într-o cratiţă unsă cu puţin unt se aşază dovleceii cu capacul în sus. Se toarnă sosul, apă aproape să-i acopere, se pun în cuptor la foc potrivit, acoperiţi, 1 ceas. Se toacă mărarul. Se descoperă 5 minute, să se rumenească, a şi scăzut zeama. Se toarnă smântâna, se mai lasă cât să dea în trei clocote. Se presară mărar, acum sunt cum nu se poate mai buni.

Gazetarul, pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă mai recomandăm şi:

Prognoza meteo: Vijeliile puternice se întorc în forţă. Când scăpăm de caniculă

Cum arată Somnio, cel mai mare iaht rezidenţial din lume, fabricat în România, la Tulcea VIDEO

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite