Cum faci cea mai bună fasole bătută. Secretul gustului delicios, cât se fierb boabele

Cum faci cea mai bună fasole bătută. Secretul gustului delicios, cât se fierb boabele

Fasolea bătută, un deliciu FOTO pofta-buna.com

Preparat gustos şi nelipsit de pe mesele românilor, fasolea bătută sau făcăluită, cum se numeşte în Ardeal, este un deliciu. Reţeta salatei gustoase o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ştiri pe aceeaşi temă

Ingrediente:
 
500 g fasole boabe 
250 ml ulei 
sare 
2 cepe
1 linguriţă boia 
2-3 linguri smântână (dacă nu e de post) 
 
Mod de preparare 
 
Fasolea se pune în apă  seara. Se fierbe a doua zi cu o linguriţă cu sare, timp de 2-3 ore. Se scurge fasolea de apa în care a fiert şi se pasează. Piureul obţinut se freacă bine cu 150 ml ulei, sare după gust şi smântână. 
 
Fiind o reţeţă din Ardeal, smântâna  nu putea lipsi, nu?.  Se toacă ceapa peştişori şi se prăjeşte până se înmoaie, în 100 ml ulei frecat cu boia. Fasolea se oferă acoperită cu ceapă prăjită şi uleiul rămas. Aşa se face în Ardeal  " fasolea făcăluită" , dupa cum ne spune Radu Anton Roman.  Mai la sud, prin Ţara Românească, mâncarea se numeşte "fasole bătută" , în ea se mai adaugă şi 2-3 căţei de usturoi bine pisaţi, iar de smântână nici vorbă!
 
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
 
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările