Creştinii ortodocşi intră în Săptămâna Luminată. De ce se spune că „uşile“ Raiului se deschid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zilele de după Învierea Domnului se numesc Luminate FOTO Adevărul
Zilele de după Învierea Domnului se numesc Luminate FOTO Adevărul

Dacă săptămâna dinaintea Paştelui este cea a Patimilor sau Săptămâna Mare, săptămâna care urmează după Învierea Domnului Iisus Hristos este cunoscută în popor ca Săptămâna Luminată.

După praznicul Învierii Domnului, credincioşii ortodocşi intră în Săptămâna Luminată. În credinţa populară se spune că acum Raiul este deschis pentru toţi cei care trec în lumea drepţilor, indiferent de păcatele pe care le-au săvârşit.

Denumirea Săptămânii Luminate, explică teologii, provine de la un obicei practicat în vechime când Botezul era săvârşit în noaptea de Paşte. Conform crestinortodox.ro, cei botezaţi erau numiţi "luminaţi" şi purtau haine albe în toată săptămâna de după Paşte. Se pare că de la purtarea hainelor albe, această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată.

“În această perioadă putem mărturisi că toate s-au umplut de Lumina Sfântă a Învierii Domnului. În noaptea Sfintelor Paşti se sting în biserică toate luminile. Numai candela de pe Sfânta Masă din Sfântul Altar rămâne aprinsă. Spaţiul întunecos este chipul morţii şi al iadului în care a coborât Hristos cu sufletul Său. Candela aprinsă de pe Sfânta Masă este sufletul viu şi îndumnezeit al Mântuitorului coborât la iad”, explică părintele Eugen Ramon Ilie din Călăraşi.

Dezlegări la peşte

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri şi vineri sunt zile cu "harţi", adică Biserica oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea şi vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului şi Duminica Tuturor Sfinţilor (prima după Rusalii), avem "dezlegare la peşte".

Din Duminica Sfintelor Paşte şi până la Înălţarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paştilor: Îngerul a strigat…", iar credincioşii se salută cu cuvintele: "Hristos a înviat!” şi răspund: "Adevărat a înviat!"

În această perioadă nu se citeşte Psaltirea şi nu se fac parastase. Începând cu praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Biserica nu mai face slujbe speciale pentru cei adormiţi. Aceste slujbe sunt reluate după Duminica Tomii.

Rânduială specială

Şi slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii. În popor există credinţa că în Săptămâna Luminată, prin Învierea Mântuitorului, Raiul se deschide tuturor până la Duminica Tomii.

De aceea, în popor se crede că în Săptămâna Luminată, denumită şi a Paştilor sau Albă – adică intervalul de timp dintre Înviere şi Duminica Tomii - cei care mor în această perioadă merg direct în Rai, uşile acestuia fiind larg deschise oricărui suflet. “Oricine este primit, astfel, în Împărăţia Cerurilor, indiferent de ce păcate a săvârşit în viaţă, căci totul i se va ierta în această perioadă. Această credinţă e reflectată şi în datinele vechi bisericeşti conform cărora în ziua de Înviere se scot ”Uşile Împărăteşti” ale altarului din biserici şi se pun deoparte, unde stau pe toată perioada Săptămânii Luminate”, spun preoţii.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Palatul Sinodal de la Mănăstirea Antim, cea mai grea clădire mutată în  comunism. Cât cântăreşte monumentul

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia plănuieşte organizarea unui referendum la Herson. Ucraina propune negocieri cu Rusia la uzina Azovstal din Mariupol

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite