Controversa pomului de iarnă din sticluţe de vaccin folosite, de la Palatul Copiilor din Bucureşti. „N-are nicio treabă Moş Crăciun cu asta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bradul controversat de la Palatul Copiilor FOTO RO Vaccinare
Bradul controversat de la Palatul Copiilor FOTO RO Vaccinare

În timp ce doctorii Raed Arafat şi Valeriu Gheorghiţă au susţinut ideea realizării unui brad de Crăciun din dozele de vaccinuri folosite, nefiind de acord cu amenza de 90.000 de lei, aplicată de către Garda de Mediu, există şi voci care critică pomul de la Palatul Copiilor.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că amenda de 90.000 de lei aplicată organizatorului centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor din Bucureşti pentru construirea unui brad din doze de vaccin este ”distructivă şi exagerată”.

"Amenda care a fost dată, de 90.000 de lei, dacă este dată pe persoană fizică, este distructivă, este salariul ei pe un an întreg. Intenţia persoanei a fost una foarte bună. Riscul prin utilizarea acestor flacoane a fost unul minim.

Faptul că aceste flacoane nu conţineau produse biologice, nu conţineau lucruri care să pună viaţa în pericol, să contamineze pe cineva, asta este deja un semn că nu era o problemă majoră", a declarat dr.Arafat, într-o conferinţă de presă.

Şeful DSU l-a îndemnat pe organizatorul centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor să conteste amenda în instanţă.

Tot el a subliniat că persoanele care au creat acest scandal “sunt exact cei care transmit în fiecare zi mesaje false împotriva vaccinării”.

Riscul de contaminare este zero

Şi preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a explicat că riscul de contaminare cu acele doze de vaccin folosite la construirea bradului era zero.

"Din punct de vedere al riscului biologic, acele flacoane de vaccin sunt deşeuri medicale, dar sunt deşeuri nepericuloase.(..) În seringă se trage cu un ac şi în momentul în care se administrează pacientului se schimbă acul. Aceste flacoane nu reprezintă un risc biologic, pentru că nu erau contaminate cu produse biologice şi suprafaţa externă a flacoanelor poate să fie dezinfectată foarte uşor. Consider că riscul real biologic era zero”, a declarat Gheorghiţă.

Copăcel din măşti de oxigen

Pe de altă parte, medicul Gabriel Diaconu arată într-o postare pe pagina sa de socializare de ce au procedat greşit cadrele medicale atunci când au realizat un brad din sticluţele de vaccin folosite. 

"Prima remarcă: regimul de dispensare al materialelor biologice, al recipientelor în care se află acestea, al casetelor în care au venit, este unul strict reglementat de stat. Asta zice la lege, asta e regula, există câţiva operatori avizaţi care să distrugă astfel de deşeuri prin mijloace specifice", spune medicul. 

După ideea realizării acestui brad, Gabriel Diaconu spune că şi-a imaginat cum ar fi să faci un copăcel din măşti de oxigen şi sonde, ace de seringi sau mai rău să pui într-un brad, în loc de globuri, figuri ale celor care au fost ucişi de COVID. Cadrele medicale care au realizat bradul de la Palatul Copiilor puteau să facă, sugerează Gabriel Diaconu, un pom de Crăciun din sticluţe din zahăr candel sau din plastic, ori să le printeze 3D. Ideea ar fi fost la fel de şmecheră.

N-are nicio treabă moş Crăciun cu asta

Psihiatrul are o întrebare pentru dr. Arafat şi dr. Gheorghiţă, încercând să afle dacă acele recipiente, devenite piese pentru decorarea unui brad, mai intră sub incidenţa legii sau devin pur şi simplu piese de sticlă care vor fi aruncate la tomberon. 

Totodată, medicul Diaconu spune că bradul ar trebui dat jos pentru că nu are nicio legătură cu spiritul Crăciunului. „Cum ar fi de mâine să facem ghirlande din perfuzoare şi podoabe din baloane de resuscitare folosite? Să începem un mic biznis cu furtunaşe de dren pentru baie? Daţi bradul ăla jos. Ştim câte doze de vaccin au făcut românii. N-are nicio treabă Moş Crăciun cu asta!", se arată în postarea psihiatrului. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Cum te poţi infecta cu Omicron. Medic: Şansele să intri în contact cu el la un ceai cu prietenii sunt 100%

 

Ce ştim despre noua variantă Omicron a coronavirusului şi cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite