Clădirea de patrimoniu care nu poate fi salvată de la ruină. Palatul Prefecturii, o bijuterie de un secol, aşteaptă renovarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bijuterie arhitectonică a Călăraşiului, una dintre cele mai reprezentative clădiri, nu poate fi salvată de la ruină. Autorităţile ridică din umeri şi nu ştiu în administrarea cui se află monumentul istoric. Preşedintele CJ Călăraşi, Răducu George Filipescu, spune că “ suntem minge de ping-pong”.

Renovat parţial, Palatului Prefecturii i s-ar putea reda strălucirea de odinioară. Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu George Filipescu, spune că monumentul istoric poate fi salvat printr-un proiect cu fonduri europene, însă mai întâi trebuie trecută în administratea CJ. Deşi s-au făcut primele demersuri în acest sens, însă documentele zac la Guvern.

“Aşteptăm mai întâi să se clarifice situaţia terenului, pentru că în acte sunt 9.000 de metri pătraţi, însă în realitate avem 20.000. “Am demarat procedura respectivă, am trimis-o la Ministerul Dezvoltării. Zace. Aşteptăm autorizaţia şi hotărâri de Guvern, au fost oamenii s-au interesat, dar nu se mişcă nimic.

image

Trebuie să se accepte noile suprafeţe ca să facem rapid cartea funciară, după care promovăm un proiect de hotărâre să ne dea în administrare nouă Prefectura. Nu poţi să accesezi fonduri europene, dacă cladirea nu îţi aparţine. Urmează apoi al doilea proiect de hotărâre şi trebuie să obţin de la Guvern dreptul de administrare asupra clădirii, având administrarea pot să promovez un proiect pe hotărâre pe fonduri europene să o renovez”, a declarat Răducu Filipescu.

image

Acesta spune că până în noiembrie ar trebuie să obţină toate documentele necesare ca să poată propune apoi obţinerea de fonduri europene pentru acest proiect.

Clădirea cu 58 de camere

Clădirea de patrimoniu, construită în 1895,  riscă să se deterioreze pentru că nu sunt bani pentru întreţinerea reparaţiilor făcute deja, iar aripa de nord se află într-o stare avansată de degradare. Aripa de sud, în care funcţionează Prefectura, a fost reabilitată în 2008 cu bani de la Banca Mondială.

image

Până acum au fost cheltuiţi banii de la Banca Mondială, 4.033.700 de lei, cu aceştia fiind efectuate lucrările de consolidare ale clădirii. În momentul realizării proiectului s-a estimat că 13.101.174 de lei este suma necesară pentru realizarea reabilitării Palatului Prefecturii.

Peste 12 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor

Ultima solicitare pentru  alocarea de fonduri a fost făcută în luna septembrie 2012. În  documentul semnat de Consiliul Judeţean şi de Prefectură era menţionat faptul că mai sunt necesari 12,6 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucţie. Autorităţile călărăşene au solicitat, la acea vreme, alocarea sumei de 6,3 milioane de lei din Fondul de  rezervă al  Guvernului, pentru finalizarea modernizării şi consolidării  clădirii, pentru a nu fi periclitate lucrări executate până la acel moment.

image

Dar de atunci şi până în prezent, Guvernul  nu a  dat niciun ban şi lucrările, deja executate, se degradează pe zi ce trece. Clădirea a fost construită de arhitectul italian G. D. Ciconi în anul 1895. Proiectul construcţiei a fost întocmit de inginerul Socolescu, iar lucrarea în care intră şi locuinţa prefectului, astăzi sediul Institutului FORDOC, a costat 488.825 de lei. Suprafaţa construită a clădirii este de 2.517,63 metri pătraţi şi avea la data recepţiei, 21 ianuarie 1989, 58 de camere.

image

Vă recomandăm şi:

"Boala" lungă a clădirilor de patrimoniu din centrul vechi al Brăilei: nu au nicio şansă să fie reabilitate în viitorul apropiat

FOTO/VIDEO Iţele încurcate ale unei afaceri penale cu obiecte de patrimoniu naţional, care are în centru un vas din aur din Epoca Bronzului

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite