Călăraşi: Vlăduţ Decu va fi salvat cu sânge placentar de la sora sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premieră medicală în România. Cord Blood Center, din Capitală, va elibera pentru prima dată o grefă de sânge placentar care va ajuta la salvarea unui copil din Călăraşi.

Cu ajutorul celulelor stem, Vlăduţ Decu, în vârstă de 5 ani, care suferă de talasemie majoră, o boală de sânge transmisă ereditar, va putea fi salvat şi va avea avea o viaţa normală, nemaifiind nevoie să depindă de transfuzii şi perfuzii. Cord Blood Center, prima bancă de celule stem din România, înfiinţată în anul 2006, anunţă o premieră: prima eliberare de grefă de sânge placentar pe plan naţional. Vlăduţ va putea fi salvat cu ajutorul celulelor stem provenite de la surioara sa, Maria, de numai un an şi două luni, care au fost prelevate la naşterea ei. Băieţelul va fi supus unui operaţii la o clinică din Italia, la sfârşitul acestui an, iar intervenţia costă 150.000 de euro.

Miracolul pe nume Maria

Marele noroc al lui Vlăduţ a fost naşterea Mariei şi faptul că fetiţa nu a moştenit aceeaşi boală de sânge. „Din fericire pentru noi, Vlăduţ şi Maria sunt compatibili sută la sută. Se va încheia calvarul tratamentelor şi al transfuziilor de sânge pe care Vlăduţ le face, la 2-3 săptămâni, la Institutul Naţional de Hematologie. Aşteptăm cu nerăbdare intervenţia de la sfârşitul anului”, a mărturisit Gabriel Decu, tatăl lui Vlăduţ. Pentru a putea fi supus transplantului, părinţii lui Vlăduţ trebuie să plătească 150.000 de euro. Din această sumă au reuşit să strângă, printr-o campanile umanitară susţinută, în jur de 120.000 de euro.

Asigurare

 „În România, se apreciază ca în prezent sunt aproximativ 1.500 de copii bolnavi de leucemie, 3.500 de copii care suferă de boala Hodgkin, la care se adaugă cei 370 de copii cu betatalasemie majoră. Mulţi dintre aceşti copii bolnavi ar putea fi salvaţi, la fel ca  şi Vlăduţ Decu, în urma unui transplant cu celule stem,“ a spus dr. Tudor Panu, director general Cord Blood Center Ro.

Două bănci de celule stem

Premieră marcată de eliberarea unui grefe de sânge placentar se înscrie în activităţile de pioneriat iniţiate de Cord Blood Center, încă de la înfiinţare: sunt primii care au introdus, pe piaţa medicală românească serviciul de procesare şi stocare a sângelui placentar şi prima companie privată ce a deschis două banci de celule stem, în Cluj, în 2008 şi în Bucureşti, în 2009. „Peste 20.000 de familii au apelat până în prezent la Cord Blood Center, în scopul asigurării sănătăţii copiilor lor,“ a mai spus dr.Panu.

Remediu pentru 70 de boli

Grefa de sânge placentar poate fi folosită în tratarea a peste 70 de boli de sânge maligne şi non-maligne. Sângele placentar este folosit ca grefă pentru transplant din anul 1988. Până în prezent, în lume s-au efectuat peste 20.000 de transplanturi de acest fel.

 
 



Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite