Călăraşi: Probleme grave în învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele dezastruase obţinute de profesori la examenul de titularizare atrag o serie de probleme. La limba engleză şi franceză nu a fost ocupat nici un post din cele scoase la concurs.

Miercuri a avut loc o şedinţă publică prin care profesorii care au luat examenul de titularizare puteau să opteze pentru posturile scoase de titular. Din cele 70 de posture scoase la concurs doar 40 au fost ocupate, iar la limba engleză şi franceză nu a fost ocupat nici un post din cele 14 libere. „Motivul pentru care nu au fost ocupat nici un post din cele disponibile, 8 la limba engleză şi 6 la limba franceză, a fost acela că nici unul din profesori nu a luat notă mai mare de 7 la examenul de titularizare“, declară Nicuşor Călin, inspector şcolar resurse umane. La matematică din cele 17  posturi libere au fost ocupate doar şase.

A crescut promovabilitatea

În urma afişării rezultatelor finale la titularizare, a crescut numărul  admişilor astfel că din 50 de  profesori care au depus contestaţii 19 au fost soluţionate pozitiv. „Ne-a crescut numărul de admişi astfel că de la 72 de admişi în prima fază acum avem 76 de profesori titulari. De asemenea, a scăzut şi numărul celor care au avut note mai mici de cinci. Dacă iniţial au fost 92 de profescori cu note sub 5 acum avem doar 80.

Sohatu, Plătăreşti şi Progresu fără profesori

În aceste localităţi există în fiecare an problema locurilor neocupate pentru că nimeni nu vrea să predea acolo.  „În fiecare an ne confruntăm cu aceeaşi problemă. Nu există candidaţi pe posturile oferite în localităţile Sohatu, Plătăreşti şi Progresu. Astfel încât rămân anual aproape 10 locuri neocupate. Motivul e unul simplu, nimeni nu doreşte să meargă acolo“, afirmă Nicuşor Călin, inspector şcolar. 

169 de disponibilizaţi

Din cauza măsurilor de austeritate adoptate de către guvern, din cele peste 10.000 de posturi restructurate la nivelul întregii ţări, la Călăraşi 169 de profesori vor fi trimişi acasă.

Probleme şi la liceu

Pentru că aproape 700 de locuri la licee nu au fost ocupate, iar numărul de ore se va reduce semnificativ, profesorii suplinitori vor rămâne fără un loc de muncă iar cei titulari vor trebui să predea şi la alte şcoli pentru a-şi completa norma. Cele mai multe locuri neocupate sunt la Colegiul  Agricol Sandu Aldea unde la profilul „Resurse natural şi protecţia mediului“ sunt 107 locuri rămase neocupate.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite