Blocul cu 12 apartamente pentru medici va costa peste 3 milioane lei. A fost aprobat studiul de fezabilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocul cu 12 apartamente, construit pe terenul unei cazarme dezafectate, pentru medicii care vin să profeseze la Călăraşi va costa peste 3 milioane lei, cea mai mare valoare a investiţiei fiind suportată de la bugetul de stat prin Agenţia Naţională de Locuinţe. Consilierii judeţeni au aprobat studiul de fezabilitate, din bugetul local fiind alocaţi pentru acest proiect 630.000 de lei, cost în care sunt incluse utilităţile la apartamente.

„Având în vedere investiţiile efectuate de Consiliul Judeţean Călăraşi în ultimii ani pentru crearea unui climat modern de lucru pentru cadrele medicale, dar în acelaşi timp pentru oferirea unui act medical de calitate pacienţilor, resimţind lipsa acută a medicilor în unităţile spitaliceşti, cunoscând în acelaşi timp doleanţele medicilor în privinţa spaţiului de locuit, Consiliul Judeţean Călăraşi a transmis în folosinţa gratuită a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, un teren în suprafaţă de 2.041,00 m.p., situat în municipiul Călăraşi, str. Prelungirea Independenţei nr. 5A, pentru construirea a 12 locuinţe pentru tineri, destinate închirierii specialiştilor din sănătate. Realizarea investiţiei ar rezolva multe probleme ale cadrelor medicale de specialitate aflate la începutul carierei sau în continuarea carierei profesionale, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian” Călăraşi”, sea rată în proiectul de hotârâre.

630.000 de lei pentru utilităţi

„Prin construirea celor 12 unităţi locative se estimează atragerea tinerelor cadre medicale în Călăraşi, acest lucru putând conduce pe viitor la o mai bună funcţionare a acestei unităţi spitaliceşti. Blocul de locuinţe cu două scări destinat medicilor va avea un regim de înălţime S tehnic + P + 2 etaje şi un număr total de 12 apartamente, dispuse după cum urmează: câte 3 apartamente cu două camere şi 3 apartamente cu trei camere (toate în regim decomandat), pe fiecare tronson, unul cu două şi unul cu trei camere pe fiecare nivel”, susţin aleşii judeţeni.

Prin Hotărârea nr. 170 din 15 noiembrie 2016, CJ Călăraşi a aprobat studiul de prefezabilitate la obiectivul de investiţie „Construirea a 12 unităţi locative destinate specialiştilor în sănătate”. Valoarea totală a obiectivului de investiţii este de 3.055.398.33 lei (670.373,18 euro), inclusiv T.V.A, din care bugetul de stat suportă prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe valoare totală 2.425.194,56 lei (532.424,72 euro), inclusiv T.V.A, iar contribuţia CJ este de 630.203,76 lei (137.948,47 euro), inclusiv T.V.A, reprezentând alimentare cu apa, canalizare, gaze naturale, electrice, telecomunicaţii, circuite carosabile şi pietonale, amenajare spaţii verzi, împrejmuire. „Vorbim despre un număr de 12 unităţi locative destinate tinerilor specialişti în sănătate care se vor construi pe terenul fostei unităţi militare aflată pe strada Independenţei şi care vor fi acordate în regim de închiriere”, a spus vasile Iliuţă, preşedintele CJ Călăraşi.

Strategia de atragere cuprinde şi stimulente financiare

Ca să-i atragă pe medici pe malul Borcei, autorităţile au pus la punct o strategie interesantă: acordă stimulente celor care semnează contracte pe perioadă nederminată cu spitalul.
„Este de notorietate deficitul de medici al Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Dr. Pompei Samarian” Călăraşi. De altfel, aceasta a fost şi raţiunea emiterii Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 281/10.03.2016 prin care a fost declasificată această unitate spitalicească, ordin anulat ulterior pe calea instanţei de judecată. Din punct de vedere al infrastructurii, în cadrul spitalului au fost efectuate investiţii importante pentru derularea actului medical în condiţii optime. Din punct de vedere al personalului medical, situaţia este urgentă şi evidentă, fiind necesare mai multe specializări, printre care şi medici nefrologi”, a explicat Vasile Iliuţă, preşedintele CJ Călăraşi.

Astfel, aleşii locali s-au gândit să-i atragă pe medici cu bani. Acordarea de stimulente financiare medicilor angajaţi cu contract de muncă pe durată nedeterminată va contribui în mod semnificativ la menţinerea şi încadrarea unor noi cadre medicale în Spitalul Judeţean de Urgenţă. „Pentru plata acestor stimulente lunare se alocă un plafon maxim de 100.000 lei/lună. Se estimează că acest plafon de 100.000 lei/lună va finanţa plata cheltuielilor aferente unui număr de 28 de medici. Astfel: două salarii minime brute pe ţară (1450 lei*2) + cheltuieli cu contribuţii la Bugetul de Stat (22,5%*1450lei*2)*28 = 99.484 lei, respectiv 100.000 lei/lună”, se arată în proiectul de hotărâre al CJ. Medicii sunt obligaţi să profeseze cel puţin doi ani la Călăraşi, în caz contrar fiind nevoiţi să restituie banii acordaţi drept stimulent.
 

Vă recomandăm şi:

Propunerea care ar putea stopa problema lipsei medicilor: directorul spitalului din Călăraşi vrea să scoată la licitaţie posturile neocupate

„Memorandumul de la Călăraşi – cu degetul pe rană!”. Soluţii pentru reformarea sistemului medical, de ce trebuie plătiţi toţi medicii la fel

Cel mai mare spital din Bărăgan caută voluntari. 11 călărăşeni ajută deja bolnavii, ce condiţii se impun

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite