Turmericul, cel mai puternic antioxidant natural - cum îl consumăm şi cum ne ajută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turmericul este cel mai cunoscut ingredient din curry    consciouslifenews.com
Turmericul este cel mai cunoscut ingredient din curry    consciouslifenews.com

Turmericul, un derivat obţinut din rădăcina plantei de Curcuma, este considerat un „condiment minune” deoarece, spre deosebire de medicamente, nu generează efecte toxice. Este un ingredient cu o aromă piperată, dulce şi amară în acelaşi timp şi cu un uşor iz care te duce cu gândul la portocale şi ghimbir. Oferă mâncărurilor o culoare de galben-strălucitor.

Turmericul a fost utilizat de mii de ani ca şi condiment, remediu şi colorant textil. Este folosit ca un puternic anti-inflamator natural, fiind numit în mod tradiţional „şofran indian”, mai ales din cauza culorii sale galben-portocaliu pe care o dă curcumina. De fapt, acest ingredient este foarte utilizat în bucătăria indiană.

”În bucătăria noastră, turmericul este folosit mai mult ca pigment. Eu de exemplu îl folosesc la preparate pe bază de orez, pentru a-i da culorea gălbuie. În Asia orientală este foarte des folosit”, spune Cristi Dobre, bucătar. 

Pulberea de turmeric este unul dintre ingredientele cunoscutului amestec de condimente indiene numit curry şi oferă acestuia o culoare galben intens, caracteristică.

Sursa wikipedia.org

image

Turmericul se găseşte la orice plafar şi la aproape orice magazin alimentar şi este disponibil pe o scară foarte largă. Este recomandat să alegeţi produsele de o calitate superioasă, despre care ştiţi că sunt mai proaspete.

Această mirodenie poate să transforme orice mâncare banală într-o adevărată reţetă de succes. Pulberea de turmeric poate fi adăugată la diverse preparate: supe, tocăniţe, orez, sucuri din legume, salate, etc.

Puteţi să condimentaţi cu turmeric legume la cuptor, cum ar fi conopida, ţelina sau broccoli, să adăugaţi turmeric la salata de ouă, pentru a-i da o culoare galbenă şi un gust mai îndrăzenţ, să amestecaţi cu orez brun, stafide, ciuperci, coriandru şi chimion, pentru a obţine o reţetă delicioasă.

Turmericul poate fi adăugat în numeroase sosuri sau dressinguri pentru salate şi poate fi presărat şi în supe, în momentul preparării. Poate fi preparată o infuzie cu ceai verde, piper, turmeric şi câteva picături de suc de lămâie.

Pe lângă proprietăţile pentru care nu ar trebui să lipsească din bucătăriile gospodinelor, turmericul are beneficii importante şi pentru sănătate. Este recomandat pentru prevenţia cancerului.

Sursa gymjunkies.com

image

Acţiunile antioxidante ale curcuminei şi turmenicului, implicit, permit protejarea celulelor colonului împotriva radicalilor liberi.

”Turmericul, sau Curcuma longa, este o plantă din familia zingiberacea. Este probabil cel mai bun aliment anticancer care există. Principiul antitumoral din turmeric este curcumina, capabilă să inhibe creşterea multor tipuri de celule tumorale, din ovare, sân, colon, ficat, plămâni, pancreas, stomac, vezică, etc”, scrie medicul Cătălin Luca pe blogul său.

Turmericul este folosit în medicina tradiţională chineză şi indiană ca un agent anti-inflamator pentru tratarea unei varietăţi de afecţiuni, cum ar fi icterul, durerile menstruale, hemoragiile, durerile de dinţi şi piept, vânătăile, colicii sau flatulenţa.

Este bine tolerat şi eficient pentru boli inflamatorii intestinale cum ar fi Boala lui Crohn şi colitele ulceroase. Deşi nu a fost găsită încă o explicaţie despre felul în care curcumina acţionează în organism, studiile arată că are numeroase beneficii antioxidante, antiinflamatoare şi de protecţie a pereţilor intestinali.

Sursa www.organicauthority.com

image

De asemenea, curcumina stopează dezvoltarea metastazelor, induce autoliza celulelor tumorale (distrugerea celulelor canceroase); reduce inflamaţia peritumorală şi inhibă factorul NF-kappaB, cel care protejează celulele tumorale de mecanismele sistemului imunitar pentru a le elimina; protejează mucoasele, ficatul şi rinichii de efectele secundare ale chimioterapiei şi radioterapiei. Datorită faptului că este un puternic antiinflamator, curcumina este utilă pentru tratarea durerii şi bolilor inflamatorii precum: artrită, artroză, boala periodontală, etc.,previne bolile cardiovasculare, bolile Parkinson şi Alzheimer. (dr-catalin-luca.ro)

Este recomandat consumul a cel puţin 5 grame de turmeric zilnic, o jumătate de linguriţă, însă pentru a fi absorbit la nivel intestinal, pulberea de turmeric trebuie să se amestece cu puţin piper negru şi ulei extravirgin de măsline. Eficienţa sa este amplificată dacă se consumă cu genisteina prezentă în soia, în sucul de citrice şi cu ceai verde.

Citeşte şi: Beneficiile uimitoare ale urzicilor şi de ce sunt numite „focul vindecător“

Urzicile sunt unele dintre cele mai bogate plante în substanţe cu efecte benefice uimitoare asupra organismului uman. Ajută la detoxifierea organismului, luptă cu anemia, sporesc energia, au proprietăţi analgezice, sunt bogate în fier şi magneziu, luptă împotriva bacteriilor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite