Străinii cumpără pământurile Buzăului, atraşi de preţurile mici la păsuni, păduri şi ogoarele din zona de câmpie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi oameni de afaceri europeni şi-au arătat interesul şi chiar au cumpărat mii hectare de pământ de la buzoieni.

Pentru că nu mai au bani să îşi lucreze pământul, tot mai mulţi ţărani preferă să îşi vândă pământurile pentru câteva mii de lei. Preţurile mici îi atrag pe investitorii străini.

Preţurile mici şi fertilitatea pământului atrag tot mai mulţi investitori străini în zona Buzăului. Mai mulţi cetăţeni din Italia, Germania sau Austria şi-au achiziţionat sute de hectare fiecare, de teren agricol, păşune sau de pădure în judeţ. De exemplu, la Pârscov, primăria aşteaptă încasările din taxe şi impozite pentru terenurile achiziţionate de un cetăţean austriac.

„Avem deja în comună un austriac care a cumpărat până acum 200-300 de hectare de pădure şi 19 hectare de păşune. Din câte ştiu, acum poartă discuţii cu mai mulţi localnici ca să mai cumpere teren agricol pentru că vrea să îşi facă o fermă şi vrea să cultive pământurile. Pentru noi este bine, pentru că acest lucru înseamnă încasări mai mari la bugetul comunei", ne-a declarat Gheorghe Sturzu, primarul comunei Pârscov.

Preţuri la jumătate

Interesul străinilor pentru pământurile buzoiene se datorează atât preţurilor considerabil mai mici faţă de ţările din care vin, dar şi fertilităţii solului. Afaceriştii caută în general suprafeţe întinse de terenuri agricole în zona localităţilor situate pe drumul către Brăila, iar pentru păduri este preferat Cislăul.

„Este normal ca terenurile agricole, pădurile, păşunile să fie căutate în această perioadă, mai ales că peste câtva timp acestea vor valora din ce în ce mai mult pentru că preţul alimentelor creşte, iar cerealele cultivate se vor vinde la preţuri bune. În plus, pentru străini este un preţ convenabil, la noi un hectar de pământ costă între 1.500 şi 2.000 de euro, iar la ei preţurile sunt cuprinse între 4.000 şi ajung chiar la 12.000 de euro pe hectar", ne-a spus Cătălin Stan, agent imobiliar.

În municipiu, hale industriale

Nici periferia oraşului nu a rămas neobservată de către străinii cu bani. La ieşirile din municipiu s-au construit în ultimii ani din ce în ce mai multe hale de producţie.

„Ieşirile spre Spătaru, spre Brăila, spre Verneşti au fost căutate în anii trecuţi de investitori străini, însă nu terenurile agricole i-au interesat, ci cele intravilane. De obicei erau cereri pentru hale industriale, de producţie. Deocamdată în acest an nu am primit nicio cerere din partea cetăţenilor străini", ne-a declarat Fănică Bârlă, viceprimarul municipiului Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite