Staţiunea de Cercetare Legumicolă propulsează Buzăul în categoria oraşelor importante, conform noii reclasificări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzăul se află în cea de-a treia categorie   Foto Asociaţia Jurnaliştilor din Buzău
Buzăul se află în cea de-a treia categorie   Foto Asociaţia Jurnaliştilor din Buzău

Un prim pas spre regionalizarea României este pe cale să fie pus în practică. Guvernul României a propus o lege privind reclasificarea localităţilor ţării, în funcţie de câţiva parametri ce iau în calcul anumite realităţi sociale. Proiectul împarte oraşele în şapte categorii şi comunele în două. Spre surprinderea multora, Buzăul este pus în aceeaşi categorie cu importante centre urbane, precum Braşov, Sibiu, Ploieşti sau Galaţi.

Conform proiectului, oraşele vor fi reclasificate în şapte categorii, iar comunele în două. Clasificarea se va face în funcţie de statutul administrativ, poziţia geografică, nivelul de dotare şi de valenţele de natură culturală şi ecologică.

Astfel, localităţile urbane vor fi împărţite în: municipiu capitală, de importanţă naţională, municipii poli regionali principali, municipii poli regionali secundari, municipii poli judeţeni principali, municipii şi oraşe poli judeţeni secundari, municipii şi oraşe centre urbane cu rol zonal şi municipii şi oraşe centre urbane cu funcţii specializate.

Bucureştiul este singurul oraş care intră în prima categorie, cea a municipiilor capitală, de importanţă naţională şi europeană. În categoria municipiilor poli regionali principali cu potenţial transnaţional sunt doar cinci oraşe: Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara. Ele întrunesc condiţiile: peste 250 de mii de locuitori şi 400 de mii în aria funcţională, sedii de instituţii de interes naţional, minim o universitate cu peste zece mii de studenţi sau cu specializare unică pe ţară, spitale de categoriile I şi II şi monoprofil cu nivel de competenţă înalt, precum institute naţionale de cercetare-dezvoltare.

În următoarea categorie, a municipiilor poli regionali secundari, intră oraşele cu peste 100 de mii de locuitori şi 300 de mii în aria funcţională, care au sedii de instituţii de interes judeţean ori supra-judeţean, accesibilitate la sistemele de transport, minim o universitate, spitale de categoria III SI IV / V, minim o entitate de inovare şi transfer tehnologic.

Spre surprinderea multora, Buzăul a fost inclus în această categorie alături de Arad, Piteşti, Bacău, Oradea, Botoşani, Braşov, Brăila, Galaţi, Baia Mare, Drobeta-Turnu Severin, Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Ploieşti, Satu Mare, Sibiu, Suceava şi Râmnicu Vâlcea. Surse din administraţia publică spun că reconsiderarea Buzăului şi includerea lui în categoria oraşelor importante se datorează în cea mai mare parte existenţei Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare în Legumicultură, entitate de inovare, ale cărei rezultate au fost foarte vizibile în mass-media.

Prin includerea în cea de-a treia categorie, spun oameni din administraţia locală, Buzăul va deveni mai atractiv pentru investitori, pentru forţa de muncă mai ales cea calificată.  Totodată, după ce oraşele şi comunele vor fi reclasificate, impozitul pe locuinţă va fi modificat.

Buzăul a întrecut oraşe, unele cel puţin la fel de mari, incluse în cea de-a patra categorie, a municipiilor poli judeţeni principali cu potenţial transnaţional. Lista cuprinde Alba Iulia, Bistriţa, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Târgu Jiu, Miercurea Ciuc, Deva, Călăraşi, Slobozia, Giurgiu, Slatina, Zalău, Alexandria, Tulcea, Vaslui şi Focşani. 

Municipiul Râmnicu Sărat se află în cea de-a cincea categorie, alături de Aiud, Blaj, Curtea de Argeş, Oneşti sau Făgăraş.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite