Românul care creşte tomate ca pe vremea bunicii cu seminţe aduse din străinătate. „Contează să nu abuzezi de tratamente“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solul foarte bun, tratamentele făcute cum trebuie şi cu ce trebuie, dar mai ales priceperea grădinarilor fac minuni din seminţele de legume aduse din străinătate într-o comună din Buzău. Un fermier din Cochirleanca produce tomate, ardei şi vinete la fel de gustoase şi arătoase ca cele de pe vremea bunicilor. Sunt hibrizi aduşi de peste hotare dar pe care i-a testat, în loturi experimentale, înainte să-i cultive în solarii sau pe câmp.

Mircea Tatu este unul dintre legumicultorii de succes ai Buzăului. Ferma sa din Cochirleanca este atât de performantă încât legumele sale sunt primele produse autohtone din piaţă. 

Tomatele buzoianului sunt mari, zemoase şi foarte gustoase, încât par a fi roşiile din grădinile bunicilor. Doar par, pentru că de fapt sunt soiuri olandeze, selectate şi adaptate solului şi climei din zona Buzăului.

”Avem tomate crescute nu cu hormoni, ci seminţe polenizate cu bondari. Nu au fost stropite niciodată chimic, şi avem prădători pentru trips, pentru păianjen, nimic chimic. Contează solul foarte bun din această zonă, contează tratamentele care se aplică, ca să obţii şi produse bune şi în cantităţi mari”, spune Mircea Tatu, legumicultor din Cochirleanca.  

Fermierul mai cultivă pe spaţii întinse ardei şi vinete, tot din hibrizi importaţi cândva şi încercaţi mai întâi în loturi experimentale. 

Legumicultorul din Cochirleanca este deja de două săptămâni cu vinete de câmp în pieţele Buzăului. Este apreciat pentru produsele sale care sunt de fapt hibrizi performanţi, pe care buzoianul i-a cultivat în mod tradiţional, cu îngrăşământ natural, în solul fertil al zonei.

”Lucrăm cu gunoi de grajd, avem marfă de cea mai bună, pentru că aici contează mult şi apa pentru irigat, contează să foloseşti ce tratamente trebuie şi fără să abuzezi de ele. Sunt vinete pe care le cultivăm cu drag şi nu sunt forţate de niciun fel”, declară Mircea Tatu. 

Despre calitatea legumelor produse în zona Buzăului vorbesc numeroase studii ştiinţifice. Clima zonei de curbură, solul şi apa din câmpiile Buzăului şi Râmnicului sunt factori care avantajează legumicultura.

”Condiţiile pedoclimatice ale ţării noastre sunt favorabile cultivării legumelor şi imprimă acestora gust şi aromă deosebite chiar dacă vorbim de seminţe aduse din afară. Pe de o parte clima influenţează foarte mult gustul şi aroma şi producţia dar şi tehnologia de culturi. Cultivatorii noştri aplică tehnologia tradiţională, cultivă legumele în sistem tradiţional ceea ce este un plus de valoare pentru consumatori, deoarece beneficiază de legume sănătoase, gustoase, chiar dacă seminţele sunt din import”, declară Costel Vânătoru, ceretător la Staţiunea Experimentală Buzău.

Multe dintre seminţele folosite de legumicultorii buzoieni provin din Staţiunea Experimentală Buzău, care îmbunătăţit zeci de soiuri locale şi a aclimatizat plante aduse din toată lumea. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite