Povestea unui selfie de pe marginea prăpastiei, care-i putea aduce moartea autorului său. Reacţia autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stânca Teherău este unul dintre viaductele de pe DN 10
Stânca Teherău este unul dintre viaductele de pe DN 10

Isprava unui turist prahovean care era să-şi piardă viaţa din cauza unui selfie cu lacul Siriu în spate a determinat compania de drumuri (CNAIR) să lanseze un semnal de alarmă pe reţelele de socializare. Mesajul este destinat turiştilor care staţionează în zone periculoase, în care deseori cad pietre de pe versanţi ori aleg să se caţere pe stâncile din jur, pentru o fotografie cât mai reuşită.

Victima, Nicuşor O., este dintr-un sat de lângă Vălenii de Munte, Prahova. 

La 47 de ani, este mare amator de drumeţii şi selfi-uri, aşa că  prahoveanul, care era însoţit de câţiva prieteni, s-a oprit duminică lângă barajul Siriu să-şi facă poze, aşa cum obişnuiesc mai toţi turiştii care străbat zona. 

A zis apoi să mai schimbe decorul, astfel că s-a oprit la un refugiu de lângă viaductul Stânca Teherău ca să prindă lacul de acumulare în spate. 

A făcut însă un pas greşit şi într-o clipă a dispărut în hău, spre disperarea amicilor săi, care au sunat la 112.  

După o cădere liberă de trei metri şi apoi o rostogolire pe versantul stâncos înalt de câţiva zeci de metri, bărbatul le-a strigat prietenilor săi că trăieşte. 

A urmat o operaţiune de salvare contracronometru, cu multe echipaje mobilizate de la ambulanţă şi pompieri. Rănitul a fost legat de un pompier cu două corzi şi adus pe picioarele sale de pe fundul râpei.

„Victima a fost echipată cu brâul de salvare şi asigurată în două puncte ca mai apoi să fie extrasă din râpa foarte abruptă. Toată operaţiunea de salvare a durat în jur de 20 de minute”, precizează Vlăduţ Pârvu, de la ISU Buzău. 

După ce a primit îngrijiri de la echipajul de la Ambulanţă, domnul Nicuşor a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău. Medicii de aici au constatat cu uimire că victima suferise leziuni minore deşi, spun ei, astfel de accidente se soldează de cele mai multe ori cu deces.

„Acesta era la prezentare conştient, cooperant şi echilibrat hemodinamic. I s-a efectuat în urgenţă un CT de cap, torace, abdomen şi pelvis care a decelat nişte leziuni la coaste, partea stângă, patru coaste rupte, un mic traumatism cerebral, cu o leziune cutanată care a fost suturată. În rest, acesta nu a pus alte probleme”, declară dr. Ştefania Manolescu - director medical SJU Buzău. 

Victima a fost conştientă încă din momentul prăbuşirii în râpă. El chiar a ţinut să-i roage pe salvatori să-i recupereze telefonul pierdut în prăpastie. Domnul Nicu le-a mărturisit medicilor că regretă gestul mărunt care putea să-i curme viaţa. 

„A relatat că acesta a dorit să facă o poză de pe o stâncă şi  în momentul în care a vrut să se mute de pe o stâncă pe alta i-a alunecat piciorul şi atunci a şi căzut”, spune medicul Ştefania Manolescu.

După evenimentul de duminică, autorităţile au reacţionat cu un avertisment transmis turiştilor. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a postat un mesaj pe reţelele de socializare prin care face apel către cetăţeni să respecte indicatoarele rutiere care interzic oprirea şi staţionarea. 

„Este important să nu încercaţi astfel de escaladări dacă nu aveţi echipamentul necesar, pentru că vă puneţi viaţa în pericol. Atenţie, zona DN 10 pe cât este de frumoasă, pe atât este de periculoasă!”, se arată în mesajul postat de CNAIR.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Satul lui Băieşu, la final de poveste. Mai puţin de 40 de suflete rezistă în cătunul dintre dealurile Buzăului VIDEO

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune   

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite