Ovidiu Nica, un maestru al aeromodelelor

Ovidiu Nica, un maestru al aeromodelelor

Ovidiu Nica îi învaţă pe copii să construiască machete

Ceea ce pentru mulţi pare doar o joacă de copii, pentru Ovidiu Nica este o profesie, şi nu una oarecare ci una cât se poate serioasă. Construieşte machete de avioane de când era mic, iar de ani buni îi învaţă şi pe alţii meşteşugul aeromodelelor la Palatul Copiilor. A făcut performanţă în domeniu, a adunat peste 1 000 de premii şi este pretutindeni apreciat şi respectat. Ca recunoaştere a meritelor în aeromodelism i s-a fos

Ştiri pe aceeaşi temă

A intrat pentru prima dată în atelierul de aeromodele în copilărie, în clasa a III a. Faptul că nu a făcut o alegere greşită a fost confirmat în scurt timp. În 1969 a participat la Telega la prima tabără de modelism. „Pionierul” Ovidiu Nica a ocupat atunci locul I. A fost prima diplomă pe care o păstrează şi astăzi.  N-a mai părăsit bancul de lucru nici până astăzi, numai că a schimbat locul elevului cu cel al profesorului.  

Antrenor de tenis de masă

Ovidiu Nica este din 1981 antrenor de aeromodele. Nu asta i-a fost însă dintotdeauna meseria. Timp de trei ani a antrenat copiii de la Şcoala Sportivă din Râmnicu Sărat la tenis masă. Şansa i-a surâs şi în momentul în care s-a ivit un post liber de antrenor de aeromodele la „Casa Pionierilor” al lui a fost.

Fără succes în afaceri

În anii 90 a încercat să pună pe picioare o afacere „ Am fost cârciumar. Am avut şi un magazin, dar mi-am dat seama că nu sunt făcut pentru asta. Am fost DJ la Casa Tineretului şi la Casa de Cultură a Sindicatelor, dădeam discotecă. ” Îşi aminteşte Ovidiu Nica. În timp ce îşi încerca norocul în afaceri, ori se ocupa de muzica din discoteci nu s-a despărţit de areomodele.

În acelaşi atelier, mereu plin de copii se vede şi peste ani. Vrea să construiască cât mai bine, iar elevii săi să reprezinte cât mai bine oraşul în competiţii.

Obligatoriu funcţionale

„Aeromodelismul este un lucru foarte serios care poate fi făcut în joacă.” Spune Ovidiu Nica. Implică nu doar construcţia machetelor ci şi lansarea lor, pentru că în mod obligatoriu fiecare model meşterit de elevii săi trebuie să fie funcţional. De la cele simple din carton până la cele mai complicate trebuie să zboare. Trebuie să respecte principiile zborului şi asta presupune pe lângă îndemânare şi o mulţime de calcule.

De la avioane din carton la avioane şi rachete adevărate

Tehnica zborului deprinsă la Palatul Copiilor le-a fost de folos unora dintre foştii elevi ai lui Ovidiu Nica. Au urmat facultăţi de profil şi din copiii care în joacă făceau avioane au ajuns specialişti în avioane sau rachete. Adevărate de această dată. Se întâlneşte şi acum cu ei, iar discuţiile amicale se transformă în schimburi de experienţă.

 

Întrebări şi răspunsuri:

Care este cea mai mare performanţă pe care aţi obţinut-o ca antrenor?

„Am ieşit campioni mondiali la rachetomodele-machete. La Deblin în Polonia în 2007 am participat cu Valentin Mihalache şi Viorel Manolescu. În 2006 am ieşit campioni europeni în Serbia: în două probe pe echipe şi un premiu la individual cu Valentin Mihalache.     

Vă este greu să lucraţi cu copii?

"Este destul de complicat pentru că am grupe diferite de vârstă. Unul face ceva, altul altceva. În plus le lipseşte îndemânarea, pentru că la şcoală nu mai fac lucru manual. Aici se deprind să lucreze cu materialele."

 

Ce-i place

Mîncarea condimentată. Îmi plac şi drumurile lungi cu maşina. Călătoresc destul de des şi asta mă destinde. Îmi place să mă întâlnesc cu foştii mei elevi şi să ne aducem aminte. Sunt mulţi care încă mai concurează, alţii care au studiat aeronautica, iar discuţiile cât se poate de interesante.  Să particip la competiţii. Ne concentrăm pe 2-3 concursuri unde consider că avem şanse să câştigăm.

Ce nu-i place

Nu îmi place să conduc maşina prin oraş. Să mă duc nepregătit la un concurs. Nu suport nedreptăţile în general. Am avut şi eu impresia că am fost nedreptăţit la unele concursuri. Este inevitabil. Fiecare consideră că este cel mai tare. Nu suport mincinoşii şi neserioşii, dar din păcate astfel de oameni sunt pretutindeni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: