Ministerul Sănătăţii, aşteptat să salveze o unitate de interes strategic. Centru de Transfuzii, în stare gravă de degradare

Ministerul Sănătăţii, aşteptat să salveze o unitate de interes strategic. Centru de Transfuzii, în stare gravă de degradare

Sursa I. B.

Clădirea în care funcţionează Centrul de Transfuzii din Buzău, veche de aproape 50 de ani, are nevoie urgentă de consolidare. O spun experţii în construcţii care au întocmit documentaţia necesară reparaţiilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ca mai toate centrele de transfuzii din ţară, unitatea medicală din judeţul Buzău a fost construită în anul 1974. Niciodată până acum nu a beneficiat de lucrări de reparaţii sau consolidări. 

Întreaga clădire are două niveluri şi subsol, unde se află şi un buncăr antiatomic. În interior, pereţii au fost zugrăviţi, astfel că nu se văd fisuri sau crăpături. 

În urmă cu peste şase ani au apărut primele fisuri, în camera care găzduia casieria unităţii. 

Odată cu trecerea timpului, fisurile s-au adâncit, iar podeaua s-a lăsat. Acum, întreaga încăpere a fost abandonată. Experţii spun că imobilul continuă să se deterioreze.

Anul trecut s-au primit fondurile pentru realizarea expertizei, care au scos la iveală gravitatea situaţiei. În partea de jos a clădirii, infiltraţiile au şubrezit podeaua apoi au antrenat şi restul structurii.

”S-a constatat că în partea superioară a clădirii sunt pereţi care au ieşit din planul cadrelor. A fost încadrată în clasa doi de risc seismic. O clădire nu trebuie privită să reziste la primul cutremur. Ea trebuie să reziste la cutremurul de amplasament şi s-a constatat că ea nu rezistă”, a declarat Viorel Constantinescu, inginer proiectant. 
   
Donatorii, chiar dacă sunt primiţi într-un spaţiu dotat cu aparatură nouă, spun că se simte nevoia unor schimbări. Conducerea Centrului de Transfuzii Buzău a realizat documentaţia pentru a obţine findurile pentru consolidare.

”Am luat legătura cu Ministerul Sănătăţii, iar în acest moment aşteptăm derularea fazei a doua a proiectului şi am primit informaţia că documentele sunt în lucru. Avem speranţa cât mai curând posibil să primim fondurile necesare”, declară Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

Pe lângă activitatea de recoltare cu donatorii, Centrul de Transfuzii prelucrează şi pune la dispoziţia spitalelor din judeţ şi din ţară sânge şi produse din sânge şi plasmă. Este o unitate sanitară de interes strategic pentru Ministerul Sănătăţii fiind sursa de sânge necesară în caz de calamităţi sau război.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările