Comuna unde coronavirusul provoacă revolta sătenilor: „Mi-a zis băiatul că aduce chinezi bolnavi aici. Să-i ducă, domnule, în spitale!“

Comuna unde coronavirusul provoacă revolta sătenilor: „Mi-a zis băiatul că aduce chinezi bolnavi aici. Să-i ducă, domnule, în spitale!“

Localnicii sunt revoltaţi

Este revoltă printre localnicii din comuna buzoiană Beceni, după ce au aflat că fosta tabără de la Arbănaşi va deveni centru pentru suspecţii de coronavirus. Oamenii ameninţă chiar cu blocarea unui drum, însă Prefectura nu dă înapoi şi spune că locul este destul de departe de comunitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vestea că în tabăra de la Arbănaşi ar putea ajunge persoane care au intrat în contact cu suspecţi de îmbolnăvire cu coronavirus s-a răspândit cu repeziciune printre localnicii din comuna Beceni. 
 
”Este inacceptabil să aducă boala la noi. Nu ne trebuie coronavirus aici, unde sunt mulţi bătrâni, bolnavi”, ne spune o femeie din Beceni.
 
Un bătrân care locuieşte chiar în vecinătatea taberei şcolare mărturiseşte că se roagă să nu ajungă niciun bolnav în satul lor. 
 
”M-a sunat băiatul din străinătate şi mi-a zis că aduce chinezi bolnavi aici. Să-i ducă în spitale, domnule, nu aici. Am auzit că de la scârboşeniile pe care le mănâncă a apărut boala asta. Ce vină avem noi?”, ne declară localnicul din Arbănaşi. 
 
 
Speriaţi că periculosul virus despre care au auzit că ucide mulţi oameni în China ar putea ajunge în comunitatea lor, mulţi au pus mâna pe telefoane şi i-au cerut primarului să facă repede ceva pentru a ţine bolnavii departe de sat. 
 
”Am aflat din presă că s-a hotărât darea taberei Arbănaşi ca punct de găzduire a suspecţilor de coronavirus. Normal că această decizie ne-a luat prin surprindere; consider că şi autoritatea locală trebuia să fie anunţată, mai ales că noi cunoaştem foarte bine starea în care se găseşte această tabără, ea nefiind funcţională de aproape doi ani de zile”, spune Laurenţiu Constantin, primarul din Beceni.
 
 
Primarul din Beceni susţine că va face demersuri pentru a împiedica găzduirea unor persoane suspecte de coronavirus. A lansat chiar şi o petiţie on-line denumită “Nu vrem răspândirea virusului”. ”Oamenii ne-au spus că sunt foarte hotărâţi şi merg până la blocarea accesului către aceste ruine, ca să spunem aşa, cu toate că am deranjat pe mulţi, dar să ştiţi că aceasta este realitatea, şi vom merge la Ministerul Sănătăţii, vom înainta petiţii la organele competente şi autorităţile centrale”, declară primarul din Beceni.
 
Oficialii Direcţiei de Sănătate Publică au subliniat că la Arbănaşi vor fi izolaţi cetăţenii care declară la revenirea din China că au intrat în contact cu persoane infectate cu temutul virus. În plus, măsura va fi luată doar în cazul în care va fi depăşită capacitatea de carantină a unităţilor specializate din Capitală. ”Locaţia a fost identificată cu scop preventiv, pentru situaţii de risc înalt”, explică Cristina Ungureanu, director DSP Buzău.
 
 
În tabăra de la Arbănaşi ar fi disponibile trei vile, care au camere cu mai multe paturi. Pentru că nu a funcţionat un an, apa şi căldura au fost oprite. 
 
Prefectul de Buzău, Leonard Dimian, a transmis că nu are de gând să revină asupra deciziei de a schimba locaţia centrului de carantină, stabilit în fosta tabără de la Arbănaşi, centru identificat la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru eventualele persoane care ar intra în contact cu bolnavi infectaţi cu coronavirus.  
 
”Mesajul meu către oameni e de calm şi linişte, oamenii nu au motive de îngrijorare şi să nu se lase atraşi în această manipulare. Nu e nici un pericol pentru sănătatea lor. Iar şefului UAT-ului  care a declanşat isteria îi transmit să analizeze mai atent demersurile pe care le-a făcut şi pe care are de gând să le facă şi să nu intervină într-un program al Guvernului, care vrea să asigure nişte elemente minime de siguranţă şi de certitudine că nimic rău nu se va întâmpla” a declarat prefectul judeţului Buzău.
 
Autorităţile buzoiene din sănătate au în monitorizare 17 cetăţeni, în majoritate chinezi, care au fost izolaţi la domiciliu după ce au revenit din ţara lovită de coronavirus.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: