Buzăul, pe harta turismului activ. Locurile în care poţi experimenta raftingul, echitaţia şi zborul cu parapanta

Buzăul, pe harta turismului activ. Locurile în care poţi experimenta raftingul, echitaţia şi zborul cu parapanta

Turismul activ este noul concept pe care mizează autorităţile buzoiene pentru a face judeţul şi mai atractiv decât este în prezent, prin obiectivele sale consacrate. Turiştii pot găsi în zonele montane pensiuni care oferă pe lângă mâncărurile tradiţionale şi obişnuitele drumeţii, oportunităţi de a face echitaţie, rafting pe râul Buzău. biking şi chiar parapantă. Conceptul a primit un răspuns pozitiv la Târgul de Turism.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Consiliul Judeţean Buzău a avut şi anul acesta stand la Târgul Naţional de Turism al României, organizat de Romexpo Bucureşti. 
 
De data aceasta, pe lângă promovarea produselor tradiţionale buzoiene, dansurilor populare, a poveştii globetrotterului Dumitru Dan, autorităţile au lansat un nou concept, „Turismul activ în judeţul Buzău”.
 
Programul a fost menit să prezinte oportunităţile de turism activ pe care regiunea le oferă, în toate formele sale.
Vorbim despre trasee montane marcate şi tematice, drumeţii, echitaţie, rafting sau caiac, biking, off-road, pescuit, sporturi aero, parc de aventură, spun organizatorii.
 
Imaginea acestui concept a fost asigurată de clubul Green Adventure din Bucureşti, organizator de sporturi extreme care activează de mai mulţi ani în Buzău. 
 
Aceştia au prezentat echipamentul specific raftingului, un sport acvatic care s-a dezvoltat foarte mult la Nehoiu. ”Reprezentam cu mandrie zona #Nehoiu alaturi de Consiliul Judetean Buzau si Info Turism Nehoiu! Si le multumim tare mult ca ne-au ales sa le fim alaturi!”, au scris reprezentanţii clubului pe pagina lor de Facebook.
 
 
Râul Buzau oferă obstacole de nivel 2-3, sectoare rapide prin îngustarea albiei urmate de zone de recuperare largi. Acesta este motivul pentru care, mai ales în weekend, pasionaţi de rafting vin din toate colţurile ţării dar şi din străinătate pentru a se aventura pe râul Buzău.
 
În zonă vin multe asociaţii de profil care se ocupă cu promovarea acestui sport, prin site-uri dedicate. Green Adventure este unul dintre organizatorii activităţilor nautice de pe râul Buzău. 
 
Cursa cu barca pneumatică începe după hidrocentrala de la Nehoiu şi se încheie la Valea Lupului. A
Locaţia este potrivită pentru începatori care doresc să experimenteze senzaţia raftingului şi să se pregătească pentru râuri cu grad de dificultate mai ridicat. Pentru senzaţiile oferite de acest sport extrem, pasionaţii plătesc 200 de lei de persoană pentru o tură. 
 
Raftingul pe râul Buzău poate fi practicat de la începutul primăverii până toamna târziu. Zona de navigaţie se află după barajul Siriu, în dreptul localităţii Nehoiu, unde apa curge mai repede decât în alte zone. 
 
Turiştii care ajung în zona Nehoiu mai pot experimenta turele cu caiacul pe lacul Siriu, traseu lung de zece kilometri, care poate fi parcurs în două ore. 
 
Echitaţie la herghelia Cislău
 
Turiştii care vizitează Buzăul şi vor să descopere locul unde s-a născut o legendă a cailor campioni de curse din România, pot alege o destinaţie aflată la nici 50 de kilometri de oraşul reşedinţă de judeţ. 
 
Pe lângă aerul curat şi frumuseţea zonei, comuna Cislău este renumită şi pentru singura fermă din România în care se cresc caii de rasă pur sânge englez. Herghelia se află pe DN10, drumul ce leagă Buzău de Întorsura Buzăului şi care şerpuieşte de-a lungul râului. 
 
Herghelia din Buzău a rămas singura din ţară care încă mai creşte acest cal de talie mare, destinat concursurilor de călărie, galop şi cursă cu obstacole.
 
Caii de curse de aici sunt vestiţi în toată lumea datorită  performanţelor foarte bune obţinute în cadrul diverselor competiţii organizate în străinătate în anii `70 şi `80.

 
Localnicii care lucrează la fermă, specialişti în dresaj şi călărie, asigură cursuri de echitaţie pentru cei mici şi plimbări de recreere pentru cei mari. Turiştii mai curajoşi pot face o plimbare în şa, în compania exemplarelor blânde, care nu le dau bătăi de cap instructorilor. 
 
Locaţia găzduieşte vreo 250 de exemplare din rasele Pursânge Englez şi Gidran. Nu trebuie să fiţi neapărat împătimiţi, sau să ştiţi să călăriţi pentru a trece pe aici. Informaţii pot fi obţinute la 0238.503.590.
 
Tarifele sunt mici iar satisfacţia e garantată. Echipament nu vă trebuie, pentru că găsiţi aici de toate. Nici programare prealabilă nu trebuie; sunteţi bineveniţi oricând. Cei mai împătimiţi dintre împătimiţi pot achiziţiona de aici cai din ambele rase, la preţuri decente.
 
Cu parapanta deasupra Vulcanilor Noroioşi
 
Încă un motiv pentru amatorii de sporturi extreme de a ajunge în judeţul Buzău este posibilitatea de a zbura cu parapanta în zona colinară din jurul Vulcanilor Noroioşi.
 
Zborurile sunt organizate de clubul fostului paraşutist militar Costel Constantin, ”Aripi de argint”. Doritorilor nu le trebuie decât curaj şi atenţie la instructaj, pentru că echipamentul de zbor este împrumutat de la club.
 
Orice persoană, de peste 16 ani, sănătoasă mintal şi fizic, poate practica acest sport. Înainte de a fi introdus în modulele de pregătire, fiecare elev este evaluat în parte, pentru a-i fi descoperite deprinderile sportive.

 
Cursurile pot costa până la 1.000 de euro, în cazul celor care ţin de primăvara până toamna, destinate persoanelor care vor brevet.
 
”Dacă facem profilul celor care vin la zbor, pot spune că sunt oameni inteligenţi, pentru că nu este un sport al forţei. Sunt informaticieni, profesori, medici, oameni care depăşesc condiţia standard”, spune instructorul buzoian.
 
Dealurile din zona Berca sunt cele mai sigure. Curenţii de aer sunt potriviţi, versanţii nu sunt foarte abrupţi, ci doar atât cât să permită lansarea. 
 
Parapantistul trebuie să identifice unde este curentul termic, se învârte în acel curent, apoi se duce cât mai departe, dar pe o distanţă prestabilită, de exemplu, într-un triunghi, până la Buzău, apoi Beceni, şi din nou Vulcanii Noroioşi. 
 
”Priveliştea este unică. De sus, pot fi văzuţi Vulcanii Noroioşi, atât cei de la Pâclele Mari, cât şi cei de la Pâclele Mici. Mulţi dintre cei care zboară cu parapanta rămân fascinaţi de acest sport“, spune instructorul.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: