Buzău: Prim- secretarul a stat o vreme la un loc cu revoluţionarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ziua de 22 decembrie timp de câteva ore, revoluţionarii şi activiştii de partid în frunte cu primul secrtetar Simion Cotoi au coabitat în Palatul Comunal. Pe măsură ce evenimentele începeau să se precipite, reprezentanţii puterii comuniste au dispărut unul câte unul, fără ca cineva să îi oprească.

Profesorul Ion Ghiţă era în 1989 comentator sportiv la postul naţional de radio şi în acelaşi timp director al Şcolii Generale nr.5 din Buzău. A intrat în vâltoarea evenimentelor din 22 decembrie pe care rememorează acum în detaliu. Momentul fugii lui Ceauşescu l-a găsit la stadionul Gloria unde juca o partidă de table cu nişte amici. Parcă nevenidu-i să creadă a mers la maşină, a deschis radioul şi s-a convins că vestea era adevărată. „Am plecat imediat la şcoală, am scos toată propaganda din holuri şi din cabinetul de istorie” îşi aminteşte Ion Ghiţă.

Prim secretarul bănuia ce urma să se întâmple

 În Piaţa  Dacia la ora 12.30 erau deja mii de oameni, balconul Palatului era arhiplin. Absolut tot activul de partid era în biroul primului secretar Simion Cotoi. Erau speriaţi şi alertaţi. În aceeaşi locaţie mai erau zeci de revoluţionari. Toate cărţile aflate în bibliotecile din birouri au fost aruncate în stradă, la fel şi toate portretele „tovarăşului”. În Palat erau în jur de 70-80 de inşi grupaţi după cum se cunoşteau între ei, stăpâniţi cu toţii de o stare de nervozitate. Primul secrtetar Cotoi era în continuare acolo. „Bănuiam de aproape o saptămână. Trebuia să se întâmple.” Sunt cuvintele pe care în mod surprinzător şeful partidului pe judeţ le-ar fi spus atunci.  Între timp activiştii au plecat unul câte unul.

Oragnizarea a picat în sarcina unui militar

În sediul fostului comitet judeţean de partid au reuşit să intre şi alte persoane printre care se afla şi Mihai Bâzu redactor şef la ziarul Viaţa Buzăului, doctorul Ion Vasile, şi arbitrul de handbal Romeo Iamandi. În haosul general din Palatul Comunal era nevoie şi de organizare, iar aceasta a picat în sarcina căpitanului Aurelian Radu, şeful formaţiunilor de Pregătire a Tineretului pentru Apărarea Patriei. În acelaşi timp s-a început să lucrul la o chemare manifest care să mobilizeze oamenii. Bâzu s-a oferit să scoată chiar o foaie la redacţia ziarului. „Radu a făcut o listă cu noi toţi şi aşa a apărut primul FSN” spune Ion Ghiţă. 

Seria armelor notată în buletin


Până la lăsarea nopţii au început să se tragă primele focuri de armă, iar armata înconjurase Palatul cu tab-uri şi tancuri. Pe 23 decembrie s-au dat arme civililor iar pentru a avea evidenţa acestora cei care le-au primit au predat buletinele de identitate pe care a fost notată seria armei. Aşa se face că la Buzău nu a dispărut nici o armă, tate fiind predate aramtei îndată după ce situaţia s-a calmat. 


Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite