Buruiana cunoscută sub numele de „hrana zeilor“. Cât de mult îi afectează pe cei sensibili la agenţi alergeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O buruiană cunoscută şi ca „hrana zeilor“ este povara celor mai mulţi dintre alergici. În acest enunţ, foarte răspândit în spaţiul virtual, dar şi în convingerile multora, se vorbeşte despre ambrozie. Puţini ştiu însă că planta care irită atâta lume nu are nicio legătură cu nectarul cu acelaşi nume, acesta din urmă fiind de fapt „hrana zeilor“.

Ambrozia a devenit în ultimii ani un inamic greu de învins de către persoanele atinse de alergie. Vorbim însă despre planta cea mai alergenă. 

Conform estimărilor cele mai recente, între 10 şi 15% din populaţie suferă de alergie în timpul verii iar simptomele pot să apară chiar şi la persoanele care nu se ştiu ca fiind alergici. 

În lunile august şi septembrie, ambrozia este agentul care provoacă disconfort celor mai mulţi dintre pacienţii cu alergie. 

”Dintre toţi cei care vin în această perioadă cu această simptomatologie de rinită alergică predomină cei cu sensibilitate la polenul de ambrozie”, spune medicul alergolog Simona Băjenaru.

În oraşe, această buruiană se dezvoltă mai ales în apropierea şinelor de tren, în parcuri, în zonele cu ruine sau în şantierele cu construcţii neterminate. Nu de mult timp a intrat ambrozia pe lista alergenilor puternici din ţara noastră.

”Polenul de ambrozie este foarte fin şi vântul îl diseminează foarte repede. Înainte era ţinută sub control, cosită şi foarte rar ajungea să emită polen. Ea înfloreşte abundent acum şi de aceea produce mult polen. Este o plantă foarte veche, pe care o găsim de mult timp la noi, însă nu făcea atâtea probleme, pentru că nu erau lăsate terenurile pârloagă şi se erbicidau rambleurile căii ferate”, spune cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru.

Imagine indisponibilă

”În legendele transmise de indienii băştinaşi ai continentului american, planta era cunoscută ca hrana zeilor, datorită faptului că aceasta era adusă adesea ofrandă zeilor”, este una dintre explicaţiile privind originea ambroziei, buruiana alergenă. Este o informaţie falsă, susţine cercetătorul Costel Vânătoru, autorul unor cărţi despre istoria horticulturii.

”Se face o confuzie între planta ambrozie şi ambrozia nectar cunoscută popular şi ca hrana zeilor. Despre planta ambrozie se pare că sunt păreri pro şi contra privind extirparea ei. Unii susţin că are şi părţi bune cum ar fi aportul în conservarea solului. Dar a scăpat din procentul ei de prezenţă în mediu, a scăpat de sub control, pentru că nu s-au erbicidat tronsoane de cale ferată, nu s-au îngrjit marginile drumurilor unde ambrozia se dezvoltă. Deci, nu acel nectar produce alergie”, spune Costel Vânătoru.
buzau

Potrivit Wikipedia, Ambrozia (în greacă αμβροσία) era, în mitologia greacă, hrana zeilor olimpieni, despre care se spune că era „mai dulce ca mierea” şi era destinată numai zeilor. Cei care reuşeau să se hrănească cu ambrozie şi să bea nectarul divin deveneau, la rândul lor, zei nemuritori.

”Hrana zeilor” se obţine imitând procesele biologice prin care albinele creează păstura. Aceasta este polenul fermentat de către albine, în condiţiile naturale ale stupului. 

Păstura ajută la detoxifierea organismului, protejează ficatul şi tubul digestiv, reduce colesterolul din sânge, previne şi tratează anemiile şi întăreşte sistemul imunitar. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite