Biserica din Aluniş a luat foc de la un scurtcircuit.  Recomandările pompierilor pentru evitarea incendiilor, în sezonul rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un scurtcircuit la reţeaua electrică a produs incendiul care duminică a produs pagube în pridvorul bisericii rupestre de la Aluniş, comuna Colţi. Important monument istoric care datează de la 1274, biserica săpată în stâncă este cel mai vechi lăcaş creştin-ortodox în care încă se mai slujeşte.

Focul a distrus icoane, sfeşnice, cărţi bisericeşti dar şi straiele preotului. Pierderile sunt inestimabile pentru patrimoniul naţional. Flăcările au distrus şi interiorul din lemn al pridvorului, pe o suprafaţă de aproximativ 50 de mp, pătrunzând până la structura de rezistenţă.

Un scurtcircuit la reţeaua electrică a fost la originea incendiului. Astfel de evenimente pot fi evitate, spun pompierii, dacă sunt respectate minime reguli privind utilizarea surselor de foc sau a consumatorilor electrici.

Având în vedere scăderea temperaturilor pe timpul nopţii, exploatarea sistemelor de încălzire locală cu defecţiuni şi improvizaţii, fără asigurarea supravegherii sau având coşurile de fum deteriorate, necurăţate de funingine sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile din alcătuirea construcţiilor, constituie o cauză specifică de izbucnire a incendiilor la locuinţele şi anexele gospodăreşti.

Din situaţia statistică a incendiilor produse la nivelul judeţului Buzău, în ultimii ani, rezultă o tendinţa de creştere a numărului de evenimente generate de astfel de cauze, spun reprezentanţii ISU Buzău.

Pentru a preveni producerea unor astfel de situaţii ce se pot solda cu victime şi pagube materiale importante, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Buzău recomandă cetăţenilor care utilizează la încălzirea locuinţelor sobe sau aparate ori mijloace electrice de încălzire, să ia următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:

– controlul instalaţiilor si al sistemelor de încălzire existente la locuinţele si gospodăriile populaţiei, cum sunt surse de căldura, conducte,  corpuri si elemente de încălzire, sobe, coşuri si canale de fum, si înlăturarea defecţiunilor constatate, asigurându-se funcţionarea la parametrii normali;

– asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată;

– nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

– nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;

– aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;

– nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

– stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

– nu adormiţi niciodată cu soba aprinsă;

– verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;

– nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;

– nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;

– decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.

– nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

– nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere. Deconectaţi de la reţeaua electrică toate aparatele electrice atunci când nu sunt utilizate.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite