Autorităţile judeţului ajută Arhiepiscopia cu bani pentru reabilitarea unei clădiri cu acces interzis publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul arhiepiscopal este în plină campanie de reabilitare
Palatul arhiepiscopal este în plină campanie de reabilitare

Consiliul Judeţean Buzău a alocat la ultima şedinţă ordinară peste două miliarde de lei vechi Arhiepiscopiei, bani necesari reabilitării uneia dintre clădirile cu valoare de patrimoniu. Ajutorul financiar al autorităţii publice a judeţului acoperă doar o cincime din costul lucrării, diferenţa fiind asigurată de Arhiepiscopie din fonduri proprii. Potrivit site-ului Arhiepiscopiei, clădirea este închisă publicului, fiind reşedinţa arhiereilor.

La şedinţa de la finele lunii septembrie, consilierii judeţeni au direcţionat către Arhiepiscopie suma de 225.000 de lei, fonduri ce vor fi cheltuite pentru efectuarea lucrărilor de consolidare a Palatului  arhiepiscopal, obiectiv de patrimoniu al Centrului Eparhial din municipiul Buzău, vechi de peste trei secole. 

Fondul alocat de Consiliul Judeţean Buzău reprezintă o cincime din valoarea totală a investiţiilor, de 1.200.000 lei, sumă care include lucrări în aproape 20 de obiective din subordinea Arhiepiscopiei. 

”La Palatul arhiepiscopal se execută zugrăveli interioare şi exterioare, pentru prima oară din anul 1987. În paralel, sunt lucrări de reamenajare sau consolidare la aproximativ 20 de obiective. Aici intră, printre altele, vopsirea catedralei, ridicarea aghiazmatarului, înlocuirea pavajului din curtea catedralei sau amenajarea unei biblioteci”, a declarat Dragoş Olteanu, de la biroul de presă al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Banii au fost alocaţi în urma unei solicitări de finanţare din partea Arhiepiscopiei, care motiva  că Palatul arhiepiscopal necesită urgent lucrări de reparaţii şi renovare, în interior şi exterior, precum şi dotarea cu corpuri de iluminat. Reabilitarea clădirii vine în contextul în care, în 2014, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei va găzdui hramul catedralei voievodale şi sfinţirea Palatului arhiepiscopal, reconstruit de voievodul Constantin Brâncoveanu. 

Palatul arhiepiscopal este închis publicului, după cum anunţă chiar site-ul arhiepiscopiei

Deşi Palatul arhiepiscopal are o istorie bogată, el nu poate fi admirat pe interior de turişti. În prezentarea acestui obiectiv de pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, se arată că ”având în vedere că este locuinţa de serviciu a ierarhului locului, Palatul arhiepiscopal nu poate fi vizitat”.

Palatul arhiepiscopal a fost zidit în vremea marelui voievod al Ţării Româneşti, Matei Basarab, dar a fost reconstruit în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714) şi, ulterior, în perioada arhipăstoririi episcopului Chesarie, fiind îmbunătăţit cu un foişor brâncovenesc în vremea arhiepiscopului Epifanie şi pictat cu cheltuiala sa, spre pomenirea şi cinstirea Voievodului Martir Constantin Brâncoveanu. 

Sala de la intrarea în clădire este împodobită cu mai multe imagini ce înfăţişează aspecte din trecutul bisericesc şi cultural al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, iar încăperea de pe latura de vest păstrează tablouri ale mai multor ierarhi care, vremelnic, s-au aflat la cârma acestei Eparhii. 

Demn de menţionat este şi faptul că, în acestă clădire, se află şi camera unde a poposit, pentru o noapte, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pe când se afla în trecere de la Iaşi spre Bucureşti (5-6 februarie 1859). Palatul arhiepiscopal se află zidit deasupra unei pivniţe mari realizate după arhitectura brâncovenească; aceasta a fost consolidată, restaurată şi transformată în sală de recepţie, după planurile mitropolitului Antonie Plămădeală, fiind împodobită cu scene biblice şi chipuri de ierarhi, precum şi cu evenimente importante din istoria Eparhiei de la Curbura Carpaţilor. Sursa: http://www.arhiepiscopiabzvn.ro

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite