Atelierul meşteşugarilor cu probleme de auz, o mică afacere socială. Unde se vor găsi suvenirurile produse de ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Mai mulţi tineri cu deficienţe de auz din Buzău lucrează în Atelierul meşteşugarilor surzi, dezvoltat de un ONG cu scopul principal de a include această categorie într-o activitate profesională. Urmăreşte beneficiile terapiei ocupaţionale şi apoi partea de afacere.

”Misiunea noastră este de a integra în câmpul muncii persoanele cu deficienţe de auz şi comunicare. În atelier încercăm continuarea instruirii tinerilor care părăsesc sistemul special de învăţământ iar pe de altă parte asigurăm deprinderea şi aprofundarea unei meserii pentru persoanele adulte”, spune Ionica Tarău, coordonatoarea proiectului.

Atelierul meşteşugarilor surzi funcţionează de cinci ani în cadrul Centrului de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual. Tinerii au învăţat încă din primele luni de la înfiinţare să realizeze produse textile de calitate.

“Datorită faptului că aici în această unitate lucrează oameni fără auz şi fără comunicare verbală, e o linişte totală, fiecare a învăţat ce trebuie să facă, fiecare are fişa postului, fiecare ştie funcţie de abilităţile pe care şi le-a dezvoltat de-a lungul unui an ce îl reprezintă cel mai bines au ce poate să facă“, a declarat Ionica Tarău.

buzau

Atelierul a fost creat iniţial ca un proiect pilot privind pregătirea pentru integrarea în câmpul muncii a persoanelor cu deficienţe de comunicare verbală. La nivelul anului 2014, când a fost înfiinţat atelierul, cei din grupul ţintă erau deja adulţi si aveau un venit lunar de 234 lei.

”Am încercat prin ludoterapie să confecţionăm mărţişoare şi felicitări, ieftine ca pret dar era ceva. A urmat un parteneriat cu câteva licee prin, prin expozitii, prin campanii de mediatizare a produselor frumos lucrate de ei”, spune Ionica Tarău, coordonatorul proiectului.

Cinci tineri sunt încadraţi acum în atelierul meşetuşugarilor cu deficienţe de auz, care lucrează sub îndrumarea unei tinere diagnosticată cu hipoacuzie. Persoanele implicate în proiect confecţionează la sediul asociaţiei o gamă variată de obiecte artizanale-decorative, munca lor fiind răsplătită, apreciată şi promovată în rândul persoanelor care aud.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite