Alertă de TBC într-o şcoală din judeţul Buzău. Ce măsuri au luat autorităţile după ce boala a fost despistată la un elev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă
Arhivă

Elevii şi profesorii a două clase de la o şcoală din Pătârlagele, judeţul Buzău, urmează să fie testaţi pentru bacilul Koch, după ce un licean a ajuns la spital cu pleurizie tuberculoasă. Elevii sub 18 ani vor face intrademoreacţia la tuberculină, iar profesorii vor ajunge la radiologie.

Conducerea Liceului teoretic Radu Vlădescu din oraşul Pătârlagele a intrat în alertă, joi după-amiază, după ce a primit rezultatele analizelor în cazul unui elev care este internat de la sfârşitul lunii februarie la un spital din Bucureşti, cu o infecţie pulmonară.

”Nouă, la spital, pe 6 martie, ne-a sosit fişa de anunţare a cazului de TBC, de la Bucureşti, unde de pe 21 februarie este internat pacientul cu pleurizie cauzată de tuberculoză. Acum toţi cei care au intrat în contact cu bolnavul trebuie examinaţi la cabinetul de specialitate de la Nehoiu”, ne-a declarat medicul Sergiu Remişovschi, directorul spitalului din Nehoiu.   

În cursul dimineţii de vineri, primii cinci copii au ajuns la dispensarul din Nehoiu pentru teste. ”Minorilor le vor fi făcută intrademoreacţia la tuberculină iar domnii profesori care au intrat în contact cu elevul depistat pozitiv cu TBC vor face radiografii pulmonare”, a precizat medicul Sergiu Remişovschi, directorul spitalului din Nehoiu. 

Mai mulţi părinţi s-au arătat indignaţi de modul în care a fost gestionată şi comunicată situaţia de criză din liceu. Copiii au fost informaţi de către profesori, la ieşirea de la ore, că este obligatoriu să meargă a doua zi, vineri, cu părinţii la Nehoiu, pentru testarea medicală. Trebuia asigurat transportul de către şcoală sau adusă echipă medicală în şcoală, spun părinţii nemulţumiţi. 

Au aflat că trebuie să meargă vineri de la Pătârlagele la Nehoiu, pentru analizele medicale un număr de aproximativ 60 de copii din clasele a VIII-a şi a XII-a, precum şi dascălii care au intrat în contact cu elevul internat la Bucureşti.

”Au tratat cu indiferenţă această problemă. Ne-au spus copiii acasă că un coleg are tuberculoză şi că trebuie să-i ducem la spital pentru analize. Avem servicii, nu putem să-i ducem cu maşinile personale astfel că sunt nevoiţi să meargă cu mijloace de transport în comun, adică să împrăştie virusul, dacă, Doamne fereşte, există”, ne-a declarat tatăl unei eleve de gimnaziu. 

Atât conducerea liceului din Pătârlagele, cât şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar judeţean Buzău susţin că măsurile luate nu pun în pericol sănătatea publică. ”A venit foarte târziu fişa de la spitalul din Bucureşti, iar prima măsură a fost cea a testării. Cei 37 de colegi ai băiatului bolnav au plecat cu diriginta lor la Nehoiu, cu un mijloc de transport în comun. Cei de a VIII-a merg cu părinţii”, ne-a precizat Nicoleta Albu, directorul Liceului din Pătârlagele. 

”Mi s-a spus că nu este o formă contagioasă de tuberculoză, deci nu cred că este vreun pericol. În şcoală s-au luat toate măsurile de igienă, s-a făcut o dezinfecţie în clasa în care învaţă pacientul cu TBC şi urmează ca toată şcoala să fie igienizată de o firmă specializată”, a declarat Florina Stoian, inspector şef IŞJ Buzău.  

     

Tuberculoza (TBC) este o boală contagioasă, potenţial fatală, care poate afecta aproape orice parte a corpului, dar este în principal o infecţie a plămânilor. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite