Secretele Peşterii Valea Cetăţii, din Vârtejul Dracului. „Palatul de Cleştar“ are poteci din fibră de sticlă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştera „Valea Cetăţii“ are caracteristici unice care vor uimi orice turist care intră în subteran. FOTOSimona Suciu
Peştera „Valea Cetăţii“ are caracteristici unice care vor uimi orice turist care intră în subteran. FOTOSimona Suciu

Peştera este una dintre cele mai moderne şi mai frumoase din Europa de Est. A devenit obiectiv turistic în 2010 şi este situată într-un decor natural superb, între Poiana Braşov şi Râşnov. „Adevărul“ vă spune care sunt secretele acestei peşteri.

Peştera Valea Cetăţii are câteva caracteristici care o fac unică la noi în ţară. Face parte din rezervaţia naturală cu acelaşi nume care se întinde pe 18.000 de hectare. În total, peştera se întinde pe un kilometru, dar turiştii pot vizita o porţiune de 330 de metri. Potecile sunt din fibră de sticlă, un material care a fost folosit şi la construirea primelor avioane invizibile.

Iluminatul este şi el unul unic la noi în ţară, pe bază de led, prietenos cu mediul, un sistem care nu deranjează coloniile de lilieci care locuiesc în peşteră. Potrivit reprezentanţilor peşterii, sistemul de iluminat îi face pe turişti să se simtă ca într-un palat de cleştar şi în plus elimină sentimentul de claustrofobie. Pereţii nu mai par a fi foarte aproape, iar modul în care este iluminată peşteră dă senzaţia se spaţiu deschis, chiar dacă este sub pământ.

Natura furioasă a vrut să ţină peştera ascunsă

Deşi există de sute de mii de ani, peştera a fost închisă până în 1949, fiind obturată de bolovani şi aluviuni care s-au prăvălit de pe munte în timpul mai multor furturi care au dus la inundarea Văii Cetăţii şi a Râşnovului.

Din cauza fenomenelor meteo extreme, poiana din zonă se mai numeşte şi Vârtejul Dracului. În 1949 intrarea în peşteră a fost eliberată printr-o explozie care a îndepărtat bolovanii, iar 1954 mai mulţi tineri din Râşnov au fost primii care au explorat-o. În 2010 peştera a fost modenizată cu 100.000 de euro şi zeci de specialişti au lucrat pentru ca proiectul să nu afecteze absolut deloc mediul înconjurător.

Peştera cu led

„Stricăciunile au fost reparate prin procese de conservare ample şi complexe. Acum, o lăsam aşa, să o modeleze apa şi să o refacă aşa cum era acum câteva sute de mii de ani, a spus Victor Puiu, custodele peşterii.

Aici în 2011 a avut loc şi primul concert în peşteră susţinut de Filarmonica Braşov. Spectacolele au devenit deja o tradiţie şi se ţin în sala denumită Catedrală, care are o inălţime impresionantă şi o acustică excepţională. Intrarea la concert costă 40 de lei, iar programul spectacolelor se poate găsit pe site-ul peşterii.

Sentiment de relaxare deplină

Prin intrarea superioară se intră în galeria care coboară din Poieniţa Dracului, se ajunge apoi în Sala Mare care are o înălţime de 30 de metri, după care se poate ajunge în galeria care se deschide în Valea Fundata. Tavanul din Sala Mare s-a păstrat intact şi aici poate fi văzută o gamă largă de stalactite. Peisajul din subteran este unul care va uimi orice turist. În faţa ochilor vor apărea sculpturi în piatră, semne ale minunilor pe care apa le-a făcut de-a lungul timpului.

În timpul turului există un moment în care se sting toate luminile. Întunericul este unul profund, nu se vede absolut nimic, dar se aude susurul apei care se prelinge pe pereţii peşterii. Este un moment de relaxare absolută.

Peştera Valea Cetăţii

Obiectiv turistic

Cei care doresc să viziteze peştera o pot face zilnic între orele 10.00 şi 18.00 pe timpul iernii până în 30 aprilie, între 10.00 şi 20.00 din mai până în septembrie. Preţul unui bilet este de 15 lei, respectiv 10 lei pentru copii. Intrarea în peşteră se face din 30 în 30 de minute, iar turiştii sunt însoţiţi permanent de un ghid. Este bine să aveţi haine groase deoarece temperatura din interior este de 8-10 grade. Accesul se face pe DN 1 E Râşnov - Poiana Braşov - Braşov, aflându-se la aproximativ 1,6 km de Râşnov şi 5 km de Poiana Braşov.

În zonă există o parcare generoasă, iar drumul până la peşteră este o adevărată drumeţie montană. Nu este lung, cam 500 de metri, dar accesul se face prin pădure unde decorul este splendid. Turiştii iau astfel şi o porţie de aer curat până să ajungă la intrarea în peşteră. Cei mai curiajoşi se pot da şi cu tiroliana care traversează pădurea.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Valea Zânelor, locul unde a trăit Ileana Cosânzeana şi unde s-a refugiat Decebal înainte să moară. Noile ipoteze care ar putea schimba cartea de istorie

Şirnea, primul sat turistic din România. Locul unde puteţi găsi comorile satului românesc de altădată: un abecedar de la 1932 şi strămoşul mixerului modern

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite