FOTO Staţiunea Râşnov, Cenuşăreasa care a devenit vedetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Râşnov este principala atracţie a oraşului. FOTO Adevărul
Cetatea Râşnov este principala atracţie a oraşului. FOTO Adevărul

Râşnovul a ajuns să rivalizeze cu Branul şi cu Poiana Braşov şi are în fiecare an tot mai mulţi turişti. Atracţiile zonei şi fondurile  europene au transformat un oraş aproape falimentar într-o staţiune de succes.

În anii ’90, Râşnovul arăta ca un oraş părăsit. Cele două fabrici din zonă dăduseră faliment, iar oamenii îşi căutau de lucru la Braşov. Cetatea era în paragină, iar Valea Cărbunării, un decor natural superb, arăra ca un teren viran. Lucrurile au început să se schimbe când autorităţile au înţeles că turismul poate fi cheia succesului. Anul trecut, Râşnovul a fost declarat „Staţiune turistică de interes naţional“, fapt care a cântărit mult în obţinerea de fonduri europene.

„Dacă în 2004 bugetul oraşului era de 30 de miliarde de lei vechi din venituri proprii, în 2012, Primăria Râşnov a încasat 156 de miliarde de lei vechi venituri proprii, având în implementare proiecte de peste 30 de milioane de
euro. O sursă importantă a fost dezvoltarea turistică: în anul 2004 aveam 150 de locuri de cazare, iar după 8 ani sunt peste 2.000 de locuri“, a explicat primarul Râşnovului, Adrian Veştea.

Cetatea, principala atracţie

Primul pas a fost promovarea cetăţii Râşnov, un edificiu vechi de peste 600 de ani. Cetatea era administrată de o firmă privată care o transformase într-un bazar şi o lăsase în paragină. Primăria a dat în judecată firma privată şi a preluat cetatea. Între timp, zidurile distruse au fost reparate. Primăria Râşnov şi Consiliul Judeţean Braşov au investit peste trei milioane de euro în cetate. Investiţia a meritat: cetatea a avut anul acesta peste 400.000 de vizitatori plătitori de bilet şi se apropie de Bran ca număr de turişti. Foarte mult a contat promovarea ei şi evenimentele organizate săptămânal în cetate.

Investiţii de 11 milioane de euro

Primăria Râşnov a reuşit să obţină o finanţare de 11 milioane de euro pentru a derula trei mari investiţii turistice în oraş, iar în 2015, Râşnovul va avea o faţă nouă. Unul dintre cele trei proiecte se referă la realizarea unui trenuleţ cu cremalieră (lift înclinat) care să urce din centrul oraşului Râşnov către cetate. Liftul va avea două staţii şi vor putea fi făcute 12 curse pe oră.

Un alt proiect important se referă la reabilitarea şi modernizarea centrului istoric, prin amenajarea Pieţei Unirii ca zonă pietonală, construirea unui pasaj subteran sub această piaţă, a unei parcări subterane pe două niveluri, precum şi refacerea infrastructurii străzilor adiacente. Al treilea proiect care va atrage turişti este „Parcul cu dinozauri“. Viitorul parc de distracţii se va întinde pe un teren de patru hectare, la o distanţă de un kilometru de cetate. Primăria Râşnov a mai obţinut şi 1,5 milioane de euro prin programul SAPARD, pentru reabilitarea drumului care duce în Cheile Râşnoavei.

La Târgul de Turism care tocmai s-a încheiat la Bucureşti, Râşnovul a avut stand separat şi, pe lângă obiectivele turistice deja cunoscute, s-a promovat şi ca destinaţie sportivă sub titulatura „Râşnovul Olimpic“. Pe Valea Cărbunării, la trei kilometri de centrul oraşului, s-au construit trei trambuline de sărituri cu schiurile. Investiţia a fost realizată pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European din februarie 2013, iar acum oraşul profită din plin de această infrastructură.

Etapă a cupei mondiale la sărituri cu schiurile

Federaţia Internaţională de Schi a decis într-o şedinţă la Zürich că Râşnovul este pregătit să găzduiască o etapă de cupă mondială la sărituri. Aceasta va avea loc în 1-2 martie 2014, exact după Olimpiada de la Soci, din Rusia. Etapa de cupă mondială este o premieră absolută în România şi va fi transmisă în direct de Eurosport în peste 50 de ţări.

Şi pentru ca zona să se dezvolte şi mai mult, pe Valea Cărbunării va răsări, în următorii ani, o nouă staţiune cu 25 de pensiuni. „La acest proiect lucrăm împreună cu preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Braşov, Nicolae Ţaric, astfel că vom impune două sau trei modele de pensiuni, iar acestea nu vor fi sub nicio formă înghesuite, suprafaţa minimă pentru o astfel de unitate urmând să fie de 1.000 de metri pătraţi şi cea maximă de 2.700 de metri pătraţi“, a explicat Adrian Veştea, primarul din Râşnov.

Şi pentru ca Râşnovul să nu devină o nouă Valea Prahovei în ceea ce priveşte aglomeraţia, se au în vedere drumuri de legătură între Râşnov şi Cabana Trei Brazi din Predeal, dar şi între Râşnov şi Buşteni. Pentru drumuri se va încerca obţinerea de finanţare europeană anul
viitor.

Cetatea filmului

Zona Râşnovului a devenit celebră în 2002, după ce regizorul american Anthony Minghella a ales să filmeze aici pelicula „Cold Mountain“, ai cărei protagonişti au fost Jude Law şi Nicole Kidman. Pentru rolul din acest film, actriţa Renée Zellweger a câştigat un Oscar. Tot la Râşnov a fost turnată şi Miniseria TV „Hatfields & McCoys“, produsă de postul History Channel în colaborare cu Castel Film. Anul acesta, în Cetate s-a filmat pelicula americană „Regele Scorpion“, iar în următorii trei ani Castel Film va turna 10 filme în zona Râşnovului. Două dintre cele mai cunoscute filme ale regizorului Sergiu Nicolaescu au fost filmate la Cetatea Râşnov. Este vorba despre „Dacii“ (1966) şi „Nemuritorii“ (1974).

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite