FOTO Cum arată Tunelul Timpului de la Bran. Pasajul secret al Reginei Maria se întinde pe 40 de metri în subteran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tunelul Timpului de la Castelul Bran

Tunelul se află la o adâncime de 30 de metri în subteran şi are 40 de metri lungime. Aici vă puteţi întâlni cu Regina Maria, Vlad ţepeş sau Contele Dracula sub forma unor holograme interactive. Biletul de intrare este 25 de lei.

GALERIE FOTO

Tunelul a fost construit în 1930 la ordinul Reginei Maria pentru a uşura parcurgerea de către regina bolnavă de artrită a drumului dintre castel şi parcul unde îi plăcea să se relaxeze. Accesul se făcea prin vechea fântână din curtea interioară a castelului, unde a fost montat un lift electric cu ajutorului căruia Regina Maria putea coborî 30 de metri în subteran. După ce s-a construit liftul, la baza fântânii a fost săpat un tunel orizontal în stâncă, realizându-se legătura cu Parcul Regal al reşedinţei. Tunelul are 40 de metri lungime, iar Regina Maria putea ajunge mai repede în parcul castelului, unde îi plăcea să citească. 

Administratorii Castelului Bran au decis în urmă cu un an să reamenajeze tunelul şi să îl pună la dispoziţia turiştilor. Turiştii urcă într-un lift cu o capacitate de cinci persoane, coboară 30 de metri sub pământ tot prin vechea fântână, iar apoi parcurg la pas tunelul de 40 de metri lungime pentru a ajunge în parcul regal. Călătoria cu liftului durează 56 de secunde. Investiţia s-a ridicat la 1 milion de euro.

„Construcţia unicat a fost executată în cadrul unui monument istoric în condiţii deosebite, în subteran, cu tehnologii speciale, deoarece geometria, atât a tunelului, cât şi a domului, presupune secţiuni fără nici un fel de repetabilitate şi un grad extrem de ridicat de dificultate în realizare. 12 mineri au dislocat 330 metri cubi de stâncă de diverse durităţi, pentru a putea fi mărită secţiunea puţului şi a tunelului orizontal. În egală măsură, cabina liftului este special proiectată pentru Castelul Bran, este unică, are un termen de garanţie de 25 de ani de funcţionare zilnică şi deţine un record deosebit: efectuează cea mai lungă cursă avizată din România, de 31,5 metri, între cele două staţii, cea de pornire şi cea de sosire“, a declarat Bogdana Balmuş, PR manager al Castelului Bran.

Tunelul Timpului de la Castelul Bran

Vă puteţi întâlni cu Regina Maria sau Dracula

Tunelul nu este unul simplu, iar traversarea lui este o adevărată experienţă multimedia. De-a lungul său sunt mai multe holograme care vor prezenta Castelul Bran de-a lungul istoriei sale. Turiştii se întâlnesc cu Regia Maria, Principesa Ileana sau Vlad Ţepeş. În momentul în care vizitatorul ajunge în dreptul hologramelor, acestea prind viaţă, se mişcă, urmăresc turiştii cu privirea sau le fac cu mâna. În tot acest timp, printr-un ghid audio, vizitatorii află informaţii despre personaje. Din peisaj nu putea lipsi nici contele Dracula care le oferă vizitatorilor o experienţă ne neuitat.

La final, tot cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră, turiştii pot face o poză cu personajele istorice, cu Dracula, iar pe fundal va apărea imeginea Castelului Bran. Turiştii sunt avertizaţi înainte să înceapă turul că vor intra într-un spaţiu îngust, cu lumini şi zgomote puternice. Călătoria nu este recomandată celor care suferă de claustrofobie, dar nici persoanelor care suferă de epilepsie fotosensibilă deoarece li se poate declanşa o criză. Biletul de intrare în tunel costă 25 de lei, separat de cel de vizitare al castelului care este 40 de lei. Copiii cu vârsta de până la 7 ani au intrare gratuită. Turiştii pot opta să viziteze doar tunelul, doar castelul, sau ambele obiective. Nu este nevoie de rezervare.

„Este un proiect 100% românesc cu tehnologie de ultimă generaţie, unde şi coloana sonoră a fost realizată de compozitori şi editori de sunet din România (Adrian Sârbu, Alexandru Nucă şi Raymond Manu), întreg conţinutul fiind produs pentru Tunelul Timpului, pentru a descrie istoria şi cultura Castelului Bran şi a zonei geografice din care face parte. Spectacolul este monitorizat permanent, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, fiind operat de un sistem automat şi supravegheat de inginerii de sistem“, a mai spus Bogdana Balmuş.

Cel mai vizitat obiectiv turistic din România


Castelul Bran este cel mai vizitat, dar şi cel mai profitabil obiectiv turistic din România. În 2017 a fost depăşit pragul de 1 milion de vizitatori. 60% dintre vizitatori sunt turişti străini, atraşi în principal de mitul Dracula. Majoritatea sunt din Europa, dar în ultimul timp au început să vină tot mai mulţi asiatici, americani sau australieni. În 2017 profitul înregistrat de Castelul Bran a ajuns la 3,2 milioane de euro. Banii nu ajung însă în vistieria statului român, deoarece Catelul Bran a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg în 2009. Atunci, statul român a refuzat să plătească 60 de milioane de euro, bani cu care ar fi putut răscumpăra clădirea. Castelul Bran este evaluat acum la 120 de milioane de euro. De la retrocedare şi până acum Castelul Bran a făcut deja 10 milioane de euro profit.  

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite