EXCLUSIV: Teroristul nr.1 al Belgiei: “Pentru tot aurul din lume nu aş fi încălcat o literă de lege”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francisc Bancsa rămâne după gratii
Francisc Bancsa rămâne după gratii

Francisc Bancsa, braşoveanul de 45 de ani despre care se spune că ar fi comis zeci de jafuri armate în Belgia şi care este arestat în prezent pentru trafic de droguri de mare risc, se apără în faţa instanţei susţinând că are cătuşe la mâini din cauza scăpărilor legii. 

Patronul lanţului de magazine de vise din Reşiţa şi din alte câteva oraşe din ţară se plânge că plăteşte scump tocmai din cauza legilor proaste, intrate în vigoare peste noapte. Acuzat de trafic de droguri într-un dosar aflat pe rol la Tribunalul Caraş-Severin, alături de alte trei persoane, cercetate în stare de libertate, Bancsa susţine că a avut intenţii dintre cele mai bune. “Am dat ordin angajaţilor să mi le trimită, dar nu am avut nicio intenţie să le comercializez mai departe. Aveam de gând să fac inventarul şi să le distrug sau să le duc la firma de la care le-am achiziţionat. Am făcut ce am crezut că e legal şi moral pentru a împiedica vânzarea lor în continuare. Pentru tot aurul din lume nu aş şi încălcat o literă de lege. Dacă e o greşeală, e total neintenţionată”, a mărturisit Bancsa în faţa magistraţilor reşiţeni.


A vrut să le returneze distribuitorului
    Acesta mai spune că nu a avut încotro şi că a fost obligat să aleagă între două infracţiuni. “În luna februarie a mai fost o ordonanţă. Atunci am avut zece zile la dispoziţie să scăpăm de produsele devenite ilegale. A fost un control şi mi s-au confiscate anumite produse. Am ajuns să sancţionat ulterior de Garda Financiară pentru lipsa produselor confiscate de Poliţie. Valoarea produselor achiziţionate este de aproape 20.000 de euro şi au fost aduse în ţară cu forme legale. Am luat legătura cu italianul Fabio Carbonari pentru a returna produsele ce nu au mai putut fi comercializate odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei ca să-mi recuperez banii investiţi. De asta le-am spus vânzătorilor să facă inventarul şi să mi le trimită”, a afirmat Francisc Bancsa.
    Procurorul de caz crede însă că poveste este cusută cu aţă alba. “A declarat mai întâi că vroia să le distrugă, apoi că intenţiona să le trimită la furnizorul din Italia, există contradicţii în declaraţiile inculpatului”, a spus Adrian Tarnovietchi în faţa instanţei care a menţinut starea de arest preventiv pentru Bancsa până la data de 2 decembrie.


Actul de sesizare penală, lovit de nilitate?
Lorette Luca, avocata inculpatului, a invocat o excepţie, cerând nulitatea actului de sesizare poenală, întrucât datele de identificare din dosar nu aparţin lui Bancsa. “Excepţia o voi reitera şi pe fond şi sunt convinsă că, dacă nu în instanţa de fond, în apel sau, cel mai târziu, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se va lua în seamă şi acest lucru, pentru că e ca şi cum am ridica o clădire fără fundaţie, pe nişte nisipuri mişcătoare. Indiferent de vinovăţie sau nevinovăţie, vorbim aici de principii fundamentale, de acele circumstanţe de ordin public, de legalitatea tuturor procedeelor desfăşurate într-un proces penal. Nu ne putem juca să emitem o ordonanţă pe numele unui personaj, dar cu datele de identificare ale altuia, pe care să construim întregul eşafodaj al rechizitoriului, cu flagrant, cu tot ceea ce a decurs de aici. Acele acte de identificare trebuie inserate în mod obligatoriu în toate actele procedurale”, susţine apărătorul ales de cel numit în presa belgiană teroristul nr.1.


Contestă menţinerea în arest preventiv
    Menţinerea lui Francisc Bancsa după gratii este dezaprobată de avocatul său. “Din punctul meu de vedere, menţinerea arestării este nelegală şi netemeinică, sens în care am şi promovat recursul. Sperăm că instanţa superioară va observa lipsa de oportunitate a menţinerii în stare de arest a unui om a cărui activitate nu este fundamentată pe nişte elemente constitutive bine determinate. Într-adevăr, traficul de droguri este o infracţiune groaznică, este un flagel care a acaparat România, dar trebuie să vedem unde e practic şi unde suntem la granite dintre real şi imaginar, dintre activităţi ilicite şi mici greşeli. Acele substanţe care au devenit peste noapte scoase în afara legii, au fost autorizate la momentul achiziţionării, au fost avizate de toate organele abilitate şi comercializate în baza unei legislaţii viabile”, a mai spus Lorette Luca.
    Recursul va fi judecat cel mai probabil luni, la Curtea de Apel Timişoara. Acolo, Bancsa va fi apărat de celălalt avocat al său, Cosmin Bolosin. “Sperăm să avem mai mult succes la Curtea de Apel Timişoara. În opinia noastră nu se mai impune menţinerea arestării preventive”, a afirmat Bolosin.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite