De ce ne apucă sughiţul şi când acest tic enervant ne poate pune viaţa în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai simplă metodă pentru a scăpa de sughiţ este să ne ţinem respiraţia 10-15 secunde. FOTOShutterstock.
Cea mai simplă metodă pentru a scăpa de sughiţ este să ne ţinem respiraţia 10-15 secunde. FOTOShutterstock.

Sughiţul apare de multe ori atunci când mâncăm prea repede şi trece în câteva minute. Există şi cazuri în care durează cu zilele, lunile sau anii şi poate fi semnul unor boli grave.

Nu există persoană care să spună că nu a sughiţat vreodată. În general, această neplăcere nu are efecte foarte grave. „Sughiţul apare de multe ori atunci când mâncăm prea repede sau prea mult. La copii se manifestă mai ales după ce mănâncă, deoarece ei au tendinţa să înghiţă mult aer. Sughiţul poată apărea şi atunci când bem repede o băutură fierbinte sau foarte rece. La fumători apare mai des deoarece aceştia înghit mai mult aer, dar şi în urma consumului de alcool“, spune medicul gastroenterolog Aurelia Voican.

Efecte neplăcute ale sughiţului

Sughiţul este generat de contractarea involuntară a diafragmei împlicată activ în procesul respiraţeie. „Atunci când începem să sughiţăm diafragma se contractă involuntar. Sughiţul este un sistem de apărare al organismului şi de obicei trece în câteva minute. Sunt metode cunoscute de toate lumea pentru a putea scăpa de el. Putem bea încet un pahar cu apă, ne putem ţine respiraţia pentru ca muşchiul diafragmei să se poată relaxa sau putem bea puţină zeamă de lămâie. Acest ultim remediu este eficient mai ales la copii. Dacă sughiţăm o perioadă mai lungă pot apărea dureri abdominale, stări de vomă oboseală sau chiar leşin“, mai spune specialistul.

Tratamente antisughiţ

Mai grav este atunci când sughiţul nu ne dă pace cu zilele, lunile sau anii. „Dacă o criză de sughiţ nu trece în 48 de ore este bine să vă prezentaţi la medic. Există substanţe injectabile care elimină sughiţul. Şi hipnoza este o opţiune atunci când medicamentele nu au efect. Dacă însă crizele lungi de sughiţ apar periodic sau dacă sughiţul durează săptămâni sau chiar luni atunci trebuie făcute neapărat investigaţii. Au fost cazuri în care pacienţii au sughiţat ani la rând şi s-a dovedit că au afecţiuni foarte grave care duceau la această neplăcere. Aceste cazuri sunt rare, dar totuşi există“, mai spune medicul.

Ce boli grave poate ascunde sughiţul

Sughiţul persistent, cel care durează cu zilele poate ascunde boli grave. „Dacă sughiţul nu trece cu niciun fel de tratament poate fi semnul unor probleme ale sistemului nervos central şi chiar al unor tumori craniene. Au existat în lume cazuri dovedite în acest sens. De asemenea, sughiţul care nu dispare cu absolut nimic poate fi un semn al unor boli cardiace grave. Au existat de asemenea cazuri şi în acest sens şi chiar decese, iar problemele cardiace au fost observate la autopsie“, mai spune specialistul.

Semn de boli degestive

Sughiţul care nu durează neapărat zile la rând, dar apare totuşi în fiecare zi este un semn de alarmă. „Persoanele care sughit zilnic, iar crizele durează de la 30 de minute la câteva ore trebuie să îşi facă un control amănunţit al sistemul digestiv. Este indicat să se facă investigaţii endoscopice la stomac, dar mai ales la colon, deoarece sughiţul repetitiv poate fi semn de cancer ca colon, o boală extrem de gravă şi fatală dacă este descoperită târziu“, mai spune medicul. 

Pe aceeaşi temă:

Ce boală gravă ascunde o banală durere abdominală. Medic specialist: „Poate fi adenocarcinom, adică cancer gastric

Bacteria perfidă pe care o are jumătate din populaţie globului: rezistă la tratament şi ne putem lupta cu ea toată viaţa. Sfaturile medicilor

Boala care fuge de diagnostic. Trei simptome pentru aceeaşi afecţiune, a cărei durere se opreşte într-o zonă alarmantă a abdomenului

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite