Cetatea Făgăraş a primit aproape 22 de milioane de lei fonduri europene pentru noi modernizări. Şi Râşnovul va primi o finanţare de 18 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea este în plină ascensiune, numărul de vizitatori depăşind acum 100.000 de pe an. Acesta a şi fost motivul pentru care a primit finanţarea europeană, bani care vor fi folosiţi pentru noi modernizări tot în scopul creşterii numărului de turişti. Şi Cetatea Râşnov, cae mai vizitată din Braşov, va primi 18 milioane de lei tot din fonduri europene şi tot pentru noi reabilitări.

Cetatea Făgăraş a primit o finanţare de 21,8 milioane de lei, din care 98% sunt bani europeni ce vor fi folosiţi pentru noi modernizări. Contractul de finanţare a fost semnat de vicepremierul Sevil Shhaideh.

„Proiectul este unul foarte aşteptat de autorităţile locale şi de turişti, deopotrivă, întrucât Cetatea Făgăraşului este una dintre cele mai mari şi mai bine conservate cetăţi medievale din Europa de Est. Prin semnarea acestui contract, se dovedeşte încă o dată că fondurile europene pe care România le are la dispoziţie reprezintă o sursă de finanţare extrem de preţioasă pentru conservarea patrimoniului cultural şi pentru valorificarea acestuia”, a menţionat Sevil Shhaideh.

Banii vor fi folosiţi pentru reabilitări, dar şi pentru amenajarea unor ateliere meşteşugăreşti permanente. Vor fi construite două poduri mobile şi se va amenaja fostul şanţ de apărare al cetăţii. De asemenea cu ajutorul finanţării vor fi curăţate zidurile cetăţii pe care s-a adunat pământ. Lucrările se vor întinde pe patru ani.

Peste 100.000 de turişti în 2016

Cetatea Făgăraş a avut în 2016  peste 100.000  de vizitatori. În ultimii cinci ani numărul de turişti a crescut exponenţial datorită investiţiilor făcute de autorităţi.. Turnul Roşu, Turnul Temniţă, dar şi fosta Cramă pot fi vizitate anul acesta pentru prima dată în istoria fortăreţei. O altă mare atracţie a cetăţii este garda formată din zece străjeri (pedestraşi cum li se spunea în urmă cu câteva secole).

Nu rataţi Sala Tezaurului unde sunt expuse monede şi podoabe găsite la săpăturile arheologice din cetate. De asemenea, puteţi vedea dormitorul princiar, sala tronului, dar şi saloane nobiliare reconstituite de specialişti şi care arată la fel ca în perioada de glorie a cetăţii. În Sala Dietei este expusă de anul trecut şi Fecioara de Fier, cel mai de temut instrument de tortură din perioada medievală.

Program de vizitare al cetăţii

Cetatea poate fi vizitată din iunie şi până în octombrie între orele 10.00 şi 19.00 (de marţi până vineri) şi până la ora 18.00 sâmbătă şi duminică. În periaoda octombrie-mai, programul de vizită este de marţi până vineri între orele 8.00 şi 17.00, iar sâmbătă şi duminică între 9.00 şi 17.00. Lunea obiectivul este închis pentru turişti. Un bilet costă 15 lei pentru aduţi şi 7 lei pentri copii. Grupurile mai mari de 15 persoane au parte de un tur cu ghid gratuit. Toţi turiştii primesc când cumpără bilet o broşură cu istoria cetăţii şi planul fortăreţei pentru a nu rata nicio încăpere. În total se vizitează 39 de săli. 

Fonduri europene şi la Râşnov 

Cetatea Râşnov va primi 3,68 de milioane de euro. Cu aceşti bani se vor face consolidările necesare, dar se vor reconstrui turnurile şi două căsuţe. Zidurile de apărarea vor fie le refăcute pentru a atăta exact ca acum câteva secole.Tot la Râşnov se vor reface şi instalaţiile la utităţi, se vor amenaja douăî muzee, ateliere meşteşugăreşti, o zonă de spectacole şi un centru de informare pentru turişti. 

Cetatea Râşnov este una dintre vedetele Braşovului. În fiecare an atrage tot mai mulţi turişti. Anul trecut 405.128 de vizitatori plătitori de bilet i-au trecut pragul, cu 50.000 mai mult decât în 2015. Centrul istoric al Râşnovului, locul de plecare spre cetate fie alegeţi creamaliera, fie că vreţi să mergeţi de jos a devenit pietonal. Turiştii se pot relaxa exact ca în marile oraşe europene şi pot admira cetatea fără să mai fie deranjaţi de maşini. În cetate sunt străjeri îmbrăcaţi în haine de epocă, iar aceştia le povestesc turiştilor istoria fortificaţiei. Intrarea la Cetatea Râşnov costă 10 lei. 

Cetatea Râşnov datează de 1335, când a reuşit să rămână în picioare în timpul unei invazii a tătarilor. Cu ziduri puternice de peste doi metri grosime, cetatea a rezistat tuturor asalturilor şi a salvat viaţa oamenilor care s-au adăpostit aici. Este unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. În cetate s-au filmat mai multe pelicule celebre printre care „Dacii“ (1966) şi „Nemuritorii“ (1974) ale lui Sergiu Nicolaescu. În toamna lui 2014, cetatea a devenit din nou platou de filmare pentru pelicula americană „Vlad The Impaler” (Vlad Ţepeş: Imperiul sângelui).  

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite