Coşmarul părinţilor copiilor cu autism din Braşov, pe cale să dispară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Plopeanu şi fiii săi Sursa arhivă personală
Gabriela Plopeanu şi fiii săi Sursa arhivă personală

De Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, marcată la 2 aprilie, vor fi iluminate cu albastru mai multe clădiri din ţară. Pentru adulţii cu autism, la Braşov se construieşte un centru unde aceştia să poată trăi independent

Mai multe clădiri din Bucureşti, Sibiu, Iaşi, Alba Iulia şi Braşov vor fi iluminate în seara de vineri, 2 aprilie, cu ocazia Nopţii Albastre a Autismului. La Braşov, clădirea în care funcţionează Primăria şi literele de pe Tâmpa vor fi colorate cu o lumină albastră. 

Atenţia, înţelegerea, susţinerea şi acceptarea sunt cele mai de preţ daruri, pe care familiile în care există persoane cu tulburări din acest spectru ştiu să le aprecieze cel mai bine. 

Gabriela Plopeanu este preşedinte al Asociaţiei Copiii de Cristal şi al Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) şi s-a implicat de fiecare dată în conştientizarea importanţei acestei zile. 

„Ziua de 2 aprilie este celebrată în fiecare an de către asociaţiile de părinţi sau asociaţiile de specialişti din întreaga lume. Scopul este de a trage un semnal de alarmă asupra conştientizării impactului autismului, incidenţei sale în creştere”, a precizat preşedintele Asociaţiei Copiii de Cristal.  

Gabriela Plopeanu are doi băieţi gemeni. Unul dintre ei, care are o tulburare din acest spectru, îşi pregăteşte lucrarea de disertaţie pentru masterul pe care l-a urmat la Cluj-Napoca. 

Cei mai mulţi dintre părinţi, însă, nu au reuşit să-i ajute pe copii să depăşească obstacolele puse în cale de aceste tulburări. Pentru aceştia, potrivit Gabrielei Plopeanu, cel mai mare coşmar este gândul la momentul că vor muri la un moment dat, iar copiii lor nu se vor descurca singuri. Din acest motiv, pentru adulţii cu autism se pregăteşte o soluţie, diferită de centrele cu un număr mare de persoane. 

„Am început un astfel de proiect la Prejmer, cu sprijinul autorităţilor locale de acolo şi cu sprijin financiar din Statele Unite. Ne aflăm la jumătatea implementării proiectului, dar mai avem nevoie de fonduri ca să putem să deschidem acest prim centru care va avea, în acelaşi loc, un complex de garsoniere pentru adulţii cu nevoie speciale, neuropsihice şi autism, care vor putea locui acolo singuri, iar, la parter, vor putea beneficia de serviciile de terapie adecvate”, a mai spus Gabriela Plopeanu. 

Centrul ar urma să deservească întreaga comunitate, nu doar persoanele care locuiesc acolo. În plus, s-ar putea crea ateliere de tipul societăţilor protejate, unde persoanele cu autism să poată munci şi să-şi câştige existenţa. Prin acest proiect, Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist vrea să demonstreze că aceşti oameni pot fi ajutaţi să fie fericiţi fără o cheltuială foarte mare.

Vă mai recomandăm: 

Ruşii l-au ales pe Vladimir Putin cel mai frumos bărbat din Rusia 

Un duplex d​in Bucureşti cu trepte care plutesc şi o imensă pădure în living

 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite