Ce se întâmplă în creierul unui copil care stă ore în şir în faţa computerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jocurile violente pe calculator, atât de iubite de copii şi adolescenţi, pot duce la demenţă temporară, dar şi la comportamente violente. Mulţi dintre cei care stau ore în şir în faţa unui computer ajung să trăiască într-o lume virtuală.

Ultimele studii efectuate în Europa arată un lucru alarmant. Statul ore în şir în faţa unui computer duce la demenţă temporară. „Copiii şi adolescenţii care sunt încă în plină dezvoltare sunt cei mai expuşi pericolului. Atunci când stau ore în şir în faţa computerului şi joacă tot felul de jocuri care au efecte vizuale şi acustice puternice, creierul lor este afectat. Nu mai funcţionează normal, îşi încetineşte activitatea şi astfel se poate ajunge la lucruri grave. Dependenţa de jocuri pe calculator poate duce la demenţă temporară, adică, pe româneşte, te prosteşte. Mai grav este că anumiţi neuroni pot fi distruşi complet şi astfel dezvoltatea unui copil este afectată“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Ajung să trăiescă în altă lume

Copiii şi adolescenţii sunt foarte influenţabili şi anumite jocuri pot avea efecte devastatoare asupra psihicului. „Jocurile violente de război, în care trebuie să omori oameni ca să te poţi apăra, pot avea efecte extrem de grave. Copiii şi adolescenţii care sunt uşor influenţabili pot ajunge să nu mai distingă realitatea de ficţiune. Ajung să trăiască într-o lume virtuală şi tind să răspundă cu violenţă şi în viaţa reală atunci când se simt ameninţaţi. Se poate ajunge la comportamente deviate şi chiar la fapte cu violenţă din această cauză“, mai spune psihologul.

Jocurile pot da dependenţă

La fel ca drogurile, şi jocurile pe calculator pot da dependenţă. „Unii copii sau adolescenţi sunt atât de fascinaţi de astfel de jocuri încât devin dependenţi. Nu îi mai interesează nimic altceva. Nu îşi mai fac prieteni, nu mai interacţionează cu nimeni, se izolează şi devin anxioşi. Ajuns să trăiască ca nişte singuratici, iar la maturitate devin inadaptaţi. Nu mai învaţă la fel de bine, deoarece îşi pierd interesul pentru lucrurile care contează“, mai spune specialista.

Efecte asupra sănătăţii

Pe lângă efectele psihice, dependenţa de calculator poate duce şi la epuizare fizică. „Creierul unui copil oboseşte foarte tare atunci când acesta stă cu orele la calculator. Pot apărea coşmaruri noaptea, iar copilului nu mai poate adormi la fel de repede. Se acumulează în timp o oboseală care poate duce la epuizare fizică. Ochii sunt şi ei afectaţi de excesul de calculator. Ideal ar fi ca părinţii să supravegheze activitatea online a copiilor. Suntem în era tehnologiei şi nu o puten elimina. Însă accesul la calculator ar trebui limitat la o oră pe zi, iar jocurile violente ar trebui evitate“, mai spune psihologul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite