Sacrilegiu: Muzeu în aer liber, „Sf. Constantin” este ţinta profanatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima vreme, monumente şi statui sculptate de la Cimitirul „Sf. Constantin", cel mai vechi din Brăila, au dispărut fără urmă. Oraş cosmopolit, raiul comercianţilor de cereale, Brăila deține adevărate comori de arhitectură și nu numai. Bogaţii urbei şi-au așezat sculpturi pe morminte, dar acestea au fost furate şi vândute pe te miri ce.

Din pricina profanatorilor de morminte, Direcţia Serviciilor Publice (DSP), care administrează cimitirele, a instituit pază permanentă la două dintre acestea, cele mai vechi şi mai mari din Brăila. Aici îşi dorm somnul de veci generali, artişti şi scriitori.

„Avem poliţişti comunitari la «Sf. Constantin» şi la «Sf. Maria». Din păcate, Primăria nu-şi permite să pună pază la toate cimitirele, ar însemna costuri pe care nu şi le poate permite. Cel mai vizat de răufăcători este «Sf. Constantin»", ne-a precizat Emilena Huiu, directorul DSP Brăila.

image

Adio bust Macri!

Afară de bustul din bronz al fostului primar al Brăilei,  (1837-1889), realizat de Dimitrie Paciurea, a fost furat şi bustul generalului Ion Macri, întemeietorul primei şcoli româneşti de aviaţie.

De frica hoţilor, celelalte relicve - inclusiv mormântul caimacanului Nicolae Vogoride, fost conducător de stat - sunt păzite cu străşnicie.

„Ne-au furat gardul"

Cel mai mare cimitir din Brăila este şi locul unde majoritatea familiilor vechi din urbe au măcar un loc de veci sau o rudă înmormântată. Furturile şi profanările s-au mai potolit, după ce rromii din Lacu Dulce i-au văzut pe poliţiştii comunitari patrulând pe aleile din cimitir.

image

Nimeni nu se mai miră, însă, că le sunt călcate mormintele, dacă se fură până şi moaştele sfinte din biserici.

„Obişnuiesc să vin des la «Sf. Constantin», ca să-mi ajut rudele, să cureţe mormântul de buruieni. Ne-au furat gardul din fier forjat şi au furat stâlpii din ţeavă metalică, iar după ce i-am înlocuit, i-au furat din nou", ne-a spus Gheorghe Dragomir, de 65 de ani, care locuieşte în apropierea Bisericii „Sf. Constantin", călcată şi ea, de mai multe ori, de hoţi.

„Multe morminte de izbelişte"

image

„Angajaţii primăriei fac curat pe aleile cimitirului, îngrijesc cât pot şi ei locurile de veci, dar nu pot face faţă. Sunt multe morminte rămase de izbelişte, că proprietarii lor au murit şi urmaşilor li s-a pierdut urma. E păcat să vezi atâtea cruci şi cavouri năpădite de buruieni şi de ţărână" - Gheorghe Dragomir, pensionar.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite