Portret:Cristina Comandoriu trăieşte în lumea cărţilor la “Panait Istrati”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Comandoriu
Cristina Comandoriu

Absolventă a Liceului Agricol pe care l-a urmat din pasiune pentru flori şi plante, a lucrat, în primii ani de după Revoluţie, într-un magazin alimentar.

Cristina Comandoriu este tipul omului care se dedică profesiei crezând cu tărie că ceea ce a învăţat pe băncile şcolii îi poate folosi în viaţă.

"Am fost o fericită că am găsit un loc de muncă. Mulţi dintre colegii şi colegele mele nu au avut acelaşi noroc. Pe unii acest fapt i-a determinat să plece către alte ţări dar, chiar dacă din punct de vedere material le este cât se poate de bine, dorul de casă s eciteşte în ochii lor", s-a confesat Cristina Comandoriu.

"Multe dintre cunoştinţele teoretice acumulate în liceu le-am probat în practică în acest loc de muncă. Învăţasem despre procesarea alimentelor sespre condiţiile de păstrare şi iată cum am verificat în teren ceea ce înâvăţasem", şi-a depănat amintirile Cristina.

Printre cărţi

De mai bine de şase ani lucrează la Librăria "Panait Istrati".

Este un loc de muncă care i se potriveşte ca o mănuşă. Dintotdeauna i-au plăcut cărţile, cititul este o pasiune şi acum iar de fiecare dată când sunt aduse volume noi spre vânzare se bucură la vederea lor asemenea unui copil care primeşte un cadou.

"Cărţile au suflet. De fiecare dată când citesc o carte mă gândesc ce a fost în sufletul celui carea aşternut pe hârtie slovele. Ce a făcut el în timpul când scria. Poate nu mă credeţi, dar am ajuns să intuiesc ce simţea scriitorul într-un anume moment", ne-a explicat Cristina Comandoriu.

Acum cel mai bine se simte când îi este solicitată o carte, aşa că s-a adaptat pentru a fi utilă oricărui solicitant.

"Vine cumpărătorul şi solicită un stilou, un pix pentru un copil de clasa I-a. Îi ofer ceva care să poată fi uşor de folosit să nu-şi strice copilul scrisul. Sau sunt cumpărători care vor ceva anume, dar nu ştiu ce să ceară cum să explice ce anume le trebuie. Îi iau, cum se zice uşor , cu vorba bună şi la fina rezultatul esste cel dorit", ne-a explicat cu umor vânzătoarea.

Activitatea într-un univers mic şi select cum este o librărie i-a permis să tragă concluzii referitoare la evoluţia viitoare în domeniu.

"Îmi aduc aminte că atunci când eram elevă cărţile treceeau cu rapiditate dintr-o mână în alta. Acum, foarte rar un tânăr mai intră într-o librărie ca să cumpere o carte. Este păcat! Tot oamenii de 40 de ani şi peste sunt cei mai interesaţi de cărţi. Dar trebuie să recunoaştem că în ultima vreme părinţii responsabili au început să cumpere cărţi ilustrate, mai ales pentru cei din calsele mici, cărţi menite a ţine copiii departe de calculatoare", a conchis Cristina Comandoriu.

Ce-i place

Îi place să petreacă timpul liber cu fiica sa, cât mai mult. Adoră să meargă împreună în excursii, la munte sau la mare, vara sau iarna nu contează. Este conştientă că timpul când fiica sa va pleca de acasă pentru a-şi construi viitorul se apropie şi se gândeşte, fără regret, la acest lucru, deoarece foloseşte cum trebuie fiecare clipă.

Ce nu-i place

Nu îi place faptul că tinerii din ziua de azi sunt mai degrabă dispuşi să vorbească cu degetele pe tastele calculatorului decât în dialoguri. Nu-i place că societate devine una închisă, în care oamenii sunt tot mai obosiţi.

Întrebări şi răspunsuri

Care crezi că va fi viitorul cărţilor?

C.C: Sunt convinsă că viaţa că zilele cărţilor scrise pe hârtie sunt numărate. Ecologiştii sunt de părere că am stricat prea mulţi arbori pentru cărţi. Cartea tipărită pe hârtie va deveni un lux, un obiect de valoare care se va transmite generaţiilor viitoare ca moştenire directă.

Cum va fi ziua fără carte pe hârtie?

C.C.: Sincer îmi place mirosul de carte, de hârtie tipărită. Dimineaţa, când intru în librărie, se simte acest miros deosebit. Nu pot să-mi imaginez cum va fi librarul viitorului care va intra într-o încăpere cu plastic şi metal. Sau poate cine ştie chiar şi acesta va fi unul virtual care va şti tot ce trebuie despre fiecare carte.

Profil:
Născută: 10 decembrie 1973, Brăila
Studii: Liceul Agricol
Ocupaţie: vânzătoare librărie
Familie: căsătorită un copil

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite