Portret: Horia Cioranu este poliţistul căruia mineriada i-a marcat viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2011 se împlinesc 16 ani de când îşi face meseria de poliţist şi crede că aceasta este profesia care îl reprezintă, pentru că şi-a dorit-o dintotdeauna. Şi-a început activitatea în 1995 ca şi cadru activ, după absolvirea cursurilor Şcolii de Subofiţeri de Poliţie „Vasile Lascăr" de la Câmpina.

Şapte ani mai târziu, în 2002, a intrat în Corpul Ofiţerilor, cu grad de locotenent, după ce, în 2001, a obţinut diploma de licenţă în Ştiinţe Juridice la Facultatea de Drept a Universităţii Ecologice din Bucureşti.

„Am pornit de jos, pot să spun, şi nu mi-a fost niciodată greu să-mi fac meseria deși au fost și momente grele peste care a trebuit să trec. Dimpotrivă, am învățat în permanență astfel încât să-mi fac meseria ca la carte", povestește Horia Cioranu.

De două ori masterand

Dovadă sunt studiile postuniversitare - masterul în Ştiințe Penale la Academia de Poliție „Al. I. Cuza" și cel în Managementul Sectorului Public la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității Petrol și Gaze Ploiești, despre care Horia Cioranu crede că este una dintre cele mai mari universități din țară.

Polițistul care a uitat de medicină când a descoperit computerul

Şef la Proximitate

La ora actuală, este șeful Poliției de Proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Brăila și coordonează activitatea polițiștilor de proximitate atât din municipiu cât și din cele trei orașe - Făurei, Ianca, Însurăței - unde rezolvarea petițiilor, consilierea sau medierea conflictelor sunt activități zilnice.

Îşi amintește însă cu plăcere momentele când lucra la Poliția Rutieră, la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice sau la Serviciul de Ordine Publică.

Poliţişti răniţi

Meseria de polițist are, ca oricare alta, și momente grele. Unul dintre acestea a fost la începutul carierei.

„La Mineriada din ianuarie 1999 am luat parte la evenimentele de la Costești, și pot să spun că este o amintire neplăcută, care m-a marcat. Eram vreo 200 de polițiști acolo. Cel mai dureros a fost că de aici plecau autocarele în bună stare, pline, și se întorceau vandalizate, pe jumătate goale și cu polițiști răniți", povesteşte Horia Cioranu.

Dotare proastă

Întrebat cum a fost posibil ca minerii să-i învingă, atunci, pe poliţişti, Cioranu a explicat situaţia prin care au trecut oamenii legii în momentele din ianuarie 1999.

Portret: Lorena Frâncu este solistă de muzică populară şi uşoară/Vezi aici premiile câștigate de micuța interpretă

„Marea problemă, atunci, a fost dotarea necorespunzătoare pentru o asemenea situație. În timp ce eram atacați cu topoare, loviți cu pietre, noi ripostam doar cu bastonul și cu spray-ul lacrimogen din dotare. A fost un eveniment deosebit pentru toți polițiștii care au participat acolo", își amintește Horia Cioranu.

Întrebări și răspunsuri

V-ați îndemna fetița să vă calce pe urme?

"Nu aș încuraja-o sub nici o formă. Nu știu dacă este o meserie pentru fete. Mult mai mult i se potrivește unui băiat. Meseria implică multe riscuri. De multe ori trebuie să te detașezi şi să-ți faci meseria cât mai bine".

Portret: George Alexandru livrează pizza cu licenţa în buzunar

Ce vă aduce cea mai mare satisfacție?

"Lucrul bine făcut și cu perseverență. Prin 2007, am participat la identificarea autorilor unui furt de arme de la o societate de pază. În urma activităților desfășurate în ritm alert și ca la carte am reușit să identificăm autorii, câțiva tineri din județ, într-un timp record".

Ce-i place:

"Îmi plac oamenii integri. Tot ceea ce este frumos și interesant, de la artă, la natură și până la tehnică, să-mi petrec timpul liber cu familia sau cu prietenii. Îmi place să asculte muzică pop și clasică. Îmi place la vânătoare. Nu-mi place în mod deosebit să vânez, ci doar să mă aflu în mijlocul naturii și alături de prieteni".

Ce nu-i place:

"Nu-mi plac lucrurile făcute în grabă, urăsc minciuna, ipocrizia, egoismul și fățărnicia. Mai presus de toate, nu-mi plac oamenii falși, iar natura meseriei mă face să-i identific foarte ușor. De asemenea nu-mi plac oamenii care nu au simțul măsurii".

Portret: Tudor Şerban: „Animaţia din România a rămas în epoca de piatră”/Vezi aici traseul profesional al tânărului

Profil

Născut: 2 noiembrie 1973, Brăila.

Studii: Universitatea Ecologică Bucureşti, Facultatea de Drept.

Profesie: Comisar de poliţie.

Familie: Căsătorit, o fetiţă.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite