Portret: Adriana Grigorescu și-a dedicat viața istoriei/Vezi aici distincțiile obținute de profesoară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A predat istorie patru decenii. De curând a obţinut trofeul „Mihai Viteazul", diploma de cavaler şi o copie după un koson, în cadrul Congresului Internaţional de Dacologie.

Un istoric şi un dascăl exemplar. Şi-a dedicat viaţa învăţământului românesc şi a condus spre succes zeci de generaţii de elevi. Adriana Grigorescu a predat istoria aproape patru decenii, iar după ce a ieşit la pensie a continuat să lucreze.

„Am fost profesor de istorie 39 de ani, şapte luni şi trei zile, aşa cum scrie în cartea de muncă, din care zece ani la Buzău şi restul la Grupul Şcolar Edmond Nicolau", ne povesteşte profesoara.

Portret: Ana Maria Crăciun este eleva de nota zece a Brăilei

Despre Grupul Şcolar „Edmond Nicolau", profesoara Grigorescu are numai cuvinte de laudă.

„Pentru mine, această şcoală a fost şi este o a doua casă şi familie. Când trec cu tramvaiul, mă uit la ea cu drag, are gard şi ferestre noi şi o grădină cu trandafiri. Privesc la cabinetul de istorie, unde am ţinut atâtea ore. Şi îmi place tot mai mult şcoala mea, pentru că este tot mai frumoasă şi mai cochetă, prin grija celor trei directoare „furnicuţele" care nu mai prididesc să aibă grijă de tot şi de toate", susţine Adriana Grigorescu.

Profesor cu gradul didactic I şi distinsă cu titlul de „Profesor evidenţiat", Adriana Grigorescu s-a pensionat în 1999 şi a primit din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila diploma de onoare pentru merite deosebite în întreaga activitate didactică.

Trofeul „Mihai Viteazul"

A învăţat şi educat zeci de generaţii de elevi. A pregătit şi însoţit elevi la faza judeţeană şi naţională a olimpiadelor de istorie, iar în 2005, de Ziua Mondială a Educaţiei, a primit Diploma „Edmond Nicolau". A prezentat „Istoricul comunităţii bulgare la Brăila" şi „Sfinţii Chiril şi Metodie".

„Lucrările au fost apreciate şi am fost invitată să particip în 2008 şi 2009 la cursurile organizate de Universitatea din Gabrovo şi din Varna, primind Diploma de specialitate în limba şi literatura bulgară", adaugă profesoara.

De curând, a participat la cea de-a XI-a ediţie a Congresului Internaţional de Dacologie, ce a tema „Mihai Viteazul". A prezentat comunicarea „Mihai Viteazul şi Brăila", cu multe date inedite şi cronologia celor şase campanii militare desfăşurate de Mihai Viteazul pentru cucerirea cetăţii turceşti.

A câştigat trofeul „Mihai Viteazul" şi diploma de cavaler „Dacia Revival International Society", dar şi un o replică după un koson, monedă dacică, dintr-o emisie a Băncii Naţionale.

„Soţul meu, Emil Grigorescu, de aceeaşi specialitate, este un om minunat, care mi-a fost alături mereu şi mă sprijină permanent", mai spune profesoara.

Întrebări şi răspunsuri

Ce aţi făcut după pensionare?

„Am avut o jumătate de normă la acelaşi liceu, apoi la Economic. În 2004, un elev de la clasa de informatică a Liceului „P. Cerna" a obţinut la faza pe ţară, menţiunea I pentru proiectul „Familia Djuvara şi Brăila. În 2008, împreună cu elevii de la Grupul Şcolar „C. Brâncuşi", am obţinut locul al II-lea la faza judeţeană cu proiectul „Familia Conţilor de Roma".

Aveţi vreun regret?

„Sunt mulţumită de tot ceea ce am făcut, pe măsura posibilităţilor mele, sunt mulţumită de locul şi timpul unde am ajuns. Doresc generaţiilor viitoare de profesori şi elevi să fie pasionaţi şi ambiţioşi în tot ceea ce fac, să se bucure de realizări şi prestigiu".

ce-i place

„Viaţa cu al ei tipic, cu bune şi rele. Îmi place bunul simţ cu care se naşte omul. Apreciez ambiţia şi încăpăţânarea, în sensul bun de a reuşi în viaţă. Îmi plac tinerii studioşi. Pe elevi i-am încurajat să se aprecieze la justa valoare, să aibă încredere în ei. Îmi place să citesc, să scriu, să călătoresc, iubesc florile şi tot ceea ce este frumos".

ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii egoişti, prefăcuţi şi zgârciţi, deşi cred că şi ei pot avea în sufletul lor o părticică bună. În viaţă, nu poţi trăi între oameni fără a le acorda un pic de încredere. Nu-mi plac vulgarităţile şi minciuna".

Portret: Anthonia Amatti scrie poezii cu numele iubirii

PROFIL

NĂSCUTĂ. 3 iulie 1942, Iaşi

STUDII. Facultatea de Istorie şi Filozofie, Facultatea de Drept, Universitatea „Al. I. Cuza" Iaşi

OCUPAŢIE. profesor pensionar

FAMILIE. căsătorită

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite