Nereguli grave la SAJ Brăila. Ambulanţe reparate doar pe hârtie care rămân cu pacienţii în drum sau iau foc după ce se întorc de la intervenţii

Nereguli grave la SAJ Brăila. Ambulanţe reparate doar pe hârtie care rămân cu pacienţii în drum sau iau foc după ce se întorc de la intervenţii

Dr. Florin Ştefan acuză neregulile grave existente la SAJ Brăila   FOTO Obiectiv - Vocea Brăilei

Grave nereguli la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ)  Brăila unde, conform declaraţiilor directorului medical Florin Ştefan, maşinile de intervenţie se repară doar pe hârtie, pe bani grei, în realitate intervenţiile fiind fie inexistente, fie la valori mult mai mici decât cele trecute în acte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicul Florin Ştefan a semnalat încă din 2012 astfel de nereguli, însă imediat a fost schimbat din funcţie. A dat în judecată sistemul şi a fost repus pe post, în urma unei hotărîri definitive a instanţei de judecată, în luna septembrie a acestui an. Încă de atunci a reluat acuzaţiile, spunând că practicile ilegale continuă. El declară acum că, deşi a preluat atribuţiile managerului general, dr. Viorica Uscatu, pe perioada cât aceasta s-a aflat în concediu de odihnă, a încercat să verifice actele referitoare la reparaţiile ambulanţelor, dar subalternii au refuzat să îi pună la dispoziţie documentele.

 

În acest context, dr. Ştefan a solicitat o expertiză tehnică la una dintre maşini, iar concluziile au fost edificatoare. Astfel, ambulanţa expertizată, cu nr. BR - 25 SAJ, figurează că a beneficiat de o piesă nouă, în valoare de 10.000 lei (100 milioane lei vechi n.n.), în realitate piesa respectivă - o casetă de direcţie - fiind una recondiţionată, a cărei valoare este de doar câteva sute de lei.

"Prin expertiza tehnică, s-a adus dovada că s-a făcut doar recondiţionarea casetei şi s-a trecut preţ de piesă nouă. Iar preţul trecut este de vreo 100 milioane de lei vechi. Dar nu este singura maşină la care s-a procedat în acest fel. O altă ambulanţă, BR-76-SAJ a stat în service din august 2014 până în septembrie 2015. Culmea, pe 22 octombrie 2015, aceeaşi salvare a fost dată ca fiind defectă. Adică după ce a stat un an în service, a fost adusă şi după o lună iar este defectă? Păi, înseamnă că nu s-a făcut nicio reparaţie, într-un an de zile. Aşa merg lucrurile aici la SAJ", a declarat dr. Florin Ştefan pentru cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei".

De parcul auto al SAJ Brăila se ocupă, pe baza unui contract de service, în valoare de aproape 5 miliarde de lei vechi, trei dealeri auto locali: Ada Motors, Apan Cars şi Autoestima Service. Cazul a atras atenţia şi Poliţiei, care are în lucru un dosar de cercetare a cauzei.

Referitor la acuzaţiile care reies din expertiza tehnică efectuată la BR-25-SAJ, managerul SAJ Brăila, dr. Viorica Uscatu, aflată până săptămâna trecută în concediu de odihnă, a declarat că va lua toate actele la control. Aceasta susţine că, dacă se adevereşte că piesa este de fapt veche, dar a fost trecută ca nouă va rezilia contractul cu service-ul, pentru că vina nu este a celor de la SAJ. 

Din păcate, situaţiile semnalate de dr. Ştefan încep să îşi arate în practică efectele nefaste. În urmă cu două săptămâni, ambulanţa 37 SAJ a rămas în pană în timp ce transporta către Bucureşti un pacient cu afecţiune oncologică.

O altă situaţie gravă s-a produs în urmă cu doar câteva zile, mai exact în noaptea de vineri spre sâmbătă, când o ambulanţă abia revenită de la o intervenţie a luat foc în parcarea SAJ. Pompierii au concluzionat că incendiul a fost provocat de o aerotermă defectă.

Citiţi şi

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: