Nela Constantinescu a pictat catapetesme de biserici/Află de aici povestea profesoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este cea care îi îndrumă pe copii în tainele artei, la Cercul de Desen şi Pictură al Palatului Copiilor. Până aici, Nela Constantinescu a avut de străbătut un drum lung, cu multe sacrificii.

A terminat Liceul de Arte Plastice Galaţi în anul 1980. Pe atunci la Brăila, încă nu exista un liceu cu astfel de profil. La facultate a intrat în anul 1985 în urma unui examen deosebit de selectiv.

„La Facultatea de Arte Plastice erau doar 7 locuri. Pe ele, după proba elimininatorie au rămas să concureze 230 de candidaţi. Au fost aproape 32 de candidaţi pe loc. Aşa că m-am bucurat enorm de reuşită", şi-a depănat amintirile profesoara.

Portret: Ioana Manuela Mucuţă surprinde viaţa în fotografii

De neuitat

Vreme de 11 ani, după ce a absolvit conservatorul, a lucrat în oraşul Paşcani, păstorind elevi care nici azi nu au uitat-o. În anul 1999 a revenit la Brăila unde a lucrat la mai multe şcoli din municipiu, iar în 2004, în vreme ce preda desenul la Şcoala Generală nr. 6, a fost detaşată la Palatul Copiilor. Ulterior din anul 2005 a devenit titulară pe postul de Profesor la Cercul de Pictură.

„Cel mai mic elev are patru ani. Îi place desenul şi acum îl canalizez pe direcţia potrivită vârstei, de a face diferenţa între petele de culoare, de a sesiza contrastele. Cei mai mari au 18 ani şi sunt în mare parte elevii liceului de artă. De altfel există o legătură biunivocă între cerc şi Liceul de Artă, copiii găsind aici posibilitatea extinsă de a da culoare propriilor viziuni aristice", ne-a declara prof. Nela Constantinescu.

Teancuri de diplome

Profesoara se mândreşte cu faptul că de când este aici a reuşit să umple panoplia cu premii a Cercului, atât în concursuri naţionale, cât şi internaţionale.

„Ca fapt divers, la concursul internaţional de la Craiova, lucrarea elevei noastre Alina Păruş, care a câştigat Premiul I în secţiunea internaţională şi Marele Premiu la secţiunea naţională, a ajuns să fie fundalul diplomelor acordate tuturor câştigătorilor din competiţie", ne-a explicat profesoara.

„De altfel nu sunt concursuri de la care să nu venim cu premii. La ultimul la care am participat, Concursul Naţional de Pictură de la Lugoj, am venit cu nouă premii I", ne-a spus, mândră de copiii săi, Nela Constantinescu.

Ceea ce nu trebuie însă uitat, deşi din modestie Nela Constantinescu nu vorbeşte despre sine, este faptul că profesoara are calitatea de membru a Uniunii Artiştilor Plastici, participând la numeroase expoziţii, mai ales cu icoane pictate pe lemn.

„Este domeniul meu preferat şi pot spune că am lăsat semne de credinţă pe unde am trecut. Am pictat catapeteasma bisericii din satul Sârbi, judeţul Neamţ, cele 70 de icoane şi 25 de icoane ale catapetesmei biserici de la Mânăstirea „Peştera" situată chiar la intrarea în peştera Ialomiţei", ne-a spus profesoara Nela Constantinescu.

Portret: Gheorghe Cocianu, omul care pictează portrete cu şi din suflet

Ce-i place

Îi plac trandafirii. Când vrea să se destindă pictează aceste flori pe care le consideră inegalabile. Îi place arta culinară şi are grijă ca farfuriile să arate ca la carte, adică aranjamentul să corespundă apetitului. Îi plac călătoriile şi când are puţin timp liber nu ezită să citească o carte.

Ce nu-i place

Ca om de artă nu-i plac ştiinţele exacte, în special matematica. Spune că acestea nu lasă loc viziunilor fiind abstracte şi exacte. Nu-i place spiritul parşiv al multora dintre semeni, gata oricând să tragă pe sfoară, să păcălească, fără motiv anume. Nu-i plac băgăcioşii care uită că fiecare om are dreptul la propria intimitate.

Întrebări şi răspunsuri

Fiul vă moşteneşte talentul?

„Da. Pot chiar să mă mândresc cu faptul că băiatul meu, George, este în acelaşi timp un elev foarte atent la îndrumări. Are deja premii la Olimpiada Naţională a Meşteşugurilor Artistice care se desfăşoară la Sibiu. Cu toate acestea îl îndrum pentru a studia ştiinţele exacte”.

Care este cel mai mare regret pe plan profesional?

„Regret că nu am putut să mă dedic mai mult timp activităţii artistice. Este destul de greu să fii profesoară, mamă, soţie şi pictoriţă în acelaşi timp. Mă bucur însă de faptul că pasiunea mea în domeniu, aceea a picturii de icoane în stilul clasic bizantin a fost şi este preluată de mulţi dintre elevii mei”.

Portret: Mădălina-Mihaela Cabăţ este soprana cu voce de aur a Brăilei/Vezi aici performanțele tinerei

PROFIL

Născută: 25 iunie 1961, la Brăila

Studii: Conservatorul George Enescu Iaşi-Facultatea de Arte Plastice

Ocupaţia: Profesor de desen

Familie: Căsătorită, un copil

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite