La ce foloseşte armata?! Ghiţă Nedelcu, un fost militar de carieră, s-a reprofilat şi predă, acum, lecţii de supravieţuire din vremea când era cercetaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A dat armata pe catedră şi nu regretă nicio clipă. A îmbinat magistral cele două meserii şi acum este cel care organizează în Brăila un concurs internaţional de orientare turistică.

Nici nu se putea mai bine pentru un fost ofiţer al Batalionului 528 Cercetare ca, la trecerea în rezervă, să ocupe un post de profesor în care vechea meserie să se împletească armonios cu aceea nouă.

Nedelcu Ghiţă se consideră un norocos şi, cum toată viaţa a lucrat cu oamenii, spune că trecând la lucrul cu copiii a făcut un pas uriaş.
„Una este să vorbesţi de la adult la adult şi alta, să te cobori la mintea şi bagajul de cunoştinţe ale unui copil", o spune fostul ofiţer, actualmente profesor, coordonatorul Cercului de Orientare Turistică de la Palatul Copiilor.

Şcolit la Sibiu

A făcut şcoala în satul Corbu Nou iar în Brăila a absolvit cursurile Liceului Industrial de Chimie. A lucrat în Uzina Progresul, acum „Promex", care, pe atunci, avea 11.000 de salariaţi.

Mânat de o mai veche ambiţie, s-a înscris la Şcoala de Ofiţeri de la Sibiu şi în anul 1987 a adsolvit, cu gradul de locotenent, fiind repartizat la o unitate azi desfiinţată, la Constanţa.

La Brăila a activat în cadrul Batalionului 528 Cercetare de unde i-au rămas prieteni toţi foştii camarazi.
În anul 2001 a fost trecut în rezervă şi pentru că între timp absolvise facultatea de educaţie fizică şi sport a intrat în învăţământ ca profesor.

„Mi-a plăcut dintotdeauna să lucrez cu copiii. Am fost şi încurajat de soţie, care este învăţătoare. Pot să vă spun că familia mea s-a mărit cu cei 130 de copii înscrişi la cercul pe care-l conduc şi pe care-i consider ca şi ai mei", ne-a declarat profesorul.

Sânge de cerectaş

În scurt timp, Cercul de Orientare Turistică de la Palatul Copiilor din Brăila a ajuns de temut printre cele similare din ţară. La ora actuală, diplomele şi cupele nu mai încap în mica încăpere din baza Pescăruşul.

„Am fost cu copiii pe multe trasee în locuri nebătute de picior de om. Nu am vernit de la niciun concurs fără să urcăm pe podium. Cei din zonele montane sunt destul de miraţi cum de noi, de la câmpie, reuşim asemenea performanţe", ne-a mărturisit profesorul Ghiţă Nedelcu.

La acest cerc, copiii învaţă lucruri pe care nicăieri nu le-ar putea afla.
„În primul rând, îi învăţ să citească o hartă, să se orienteze cu busola sau dacă nu au, să „citească natura" pentru a se putea orienta. Îi învăţ cum să ridice un cort sau cum să facă un adăpost sigur pentru noapte. De asemenea, i-am învăţat cum să îşi procure hrana din natură cum să facă capcane sau o undiţă din mijloace rudimentare. Pot spune cu precizie că dacă luăm copii care au măcar un an vechime la cerc şi-i lăsăm într-un loc izolat, după o lună îi găsim bine hrăniţi, bine organizaţi, dacă nu cumva între timp ajuns singuri acasă", a conchis profesorul.

Care este cel mai tare concurs la care participaţi?

Este cel pe care-l organizăm noi , Concursul Naţional de Orientare Turistică „Danubius". Este organizat în Parcul Naţional Balta Mică a Brăilei, durează patru zile şi anul trecut a avut prezenţă internaţională, venind copii şi din Moldova şi Ucraina. Anul acesta vor veni şi din Turcia, Cehia şi Marea Britanie.

Cum privesc celelate cluburi activitatea de la Brăila?

Cu uimire. Când i-am invitat prima dată pe cei din zonele montane la noi şi i-am dus în sălbăticia din Balta Mică a Brăilei, nu le-a venit să creadă ce paradis ascuns avem. Au venit şi au învăţat de la noi cum să se orienteze în astfel de locuri unde reperele înalte nu există.

Ce-i place
Viaţa în natură. Se simte excelent sub cerul liber. Îi place muntele, face alpinism şi vrea chiar să ridice un perete de antrenamet la club. Îi place muzica hard rock clasică, adică Deep Purple, Led Zeppelin, Pink Floyd. Îi place sportul din postura de practicant.

Ce nu-i place
Minciuna şi lăcomia. Nu-i plac oamenii lipsiţi de onoare. Nu-i plac cei care vin în mijlocul naturii şi o tulbură cu strigăte ca-n codru, cu manele cu peturi aruncate, cu mizeria lăsată pe unde apucă. Nu-i plac mitocanii şi nici ipocriţii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite