Cum te pot lăsa fără vedere lentilele de contact. Medic: „Pot apărea complicaţii grave, până la ulcer corneean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lentilele de contact au devenit o soluţie la modă pentru schimbarea culoarilor ochilor sau pentru a renunţa la ochelari. Riscul este pe internet unde se pot comanda lentile, fără prescripţii de la medicii specialişti.

Persoanele care preferă să folosească lentile de contact în locul ochelarilor sunt avertizate de către medicii oftalmologi şi optometrişti să fie atente de unde le cumpără şi, nu în ultimul rand, cum le utilizează. În ultimii ani, tot mai multe persoane care folosesc lentile de contact pentru corectarea vederii au ajuns la spital cu infecţii grave.

În majoritatea cazurilor, opţiunea de a purta lentile de contact este a pacientului, care doreşte să evite permanent sau ocazional purtarea ochelarilor consideraţi inestetici sau incomozi. Alteori lentilele de contact sunt o necesitate, de exemplu la unii sportivi sau în anumite profesii care nu permit purtarea ochelarilor.

Indiferent că este vorba despre o lentilă medicală sau estetică, aceasta trebuie să fie prescrisă de medicul oftalmolog, în urma unui consult de specialitate care să precizeze în primul rând dacă nu există o contraindicaţie pentru portul lentilelor de contact. Medicul va preciza în prescripţie tipul de lentilă de contact, va instrui pacientul cum să manevreze şi să întreţină lentilele de contact şi îl va informa despre eventualele complicaţii care pot apărea. 

“În prescriptive se iau în considerare mai mulţi parametri cum ar fi: viciul de refracţie care trebuie corectat, aspectul cornean şi al conjunctivei, aspect şi calitate film lacrimă, stare de sănătate palpebrală. După evaluarea tuturor acestor parametri se decide dacă se poate aplica sau nu lentila de contact. Aceasta se aplică pe suprafaţa ochiului, în funcţie de curbura corneană masurată prin refractometrie. Alegerea razei potrivite este esenţială pentru că toate lentilele de contact au, pe lângă structură, şi aceşti parametri specifici care, dacă sunt neglijaţi, pot genera suferinţe ale limbului sclera-corneean, cu afectare generală a sănătăţii ochiului. Este vorba de o lentilă de probă, tocmai pentru a se observa comportamentul suprafeţei oculare cu lentila de contact. La un interval de 10-15 minute se evaluează la biomicroscop aspectul ochiului şi se decide prescripţia. În tot acest timp, pacientul este informat asupra unui întreg protocol de utilizare, cât şi de păstrare a lentilei, precum şi folosirea adjuvantelor de tip Lacrimi artificiale”, a declarat pentru ziarul „Adevărul“ medicul primar oftalmolog Alina Neacşu.

Complicaţiile cauzate de lentilele de contact sunt rare şi puţin grave dacă se respectă strict indicaţiile medicului, în special regulile de igienă, timpul de purtare, frecvenţa de înlocuire. Foarte important este ca purtătorul de lentile de contact să ştie că în cazul în care lentila nu este confortabilă sau ochiul este roşu trebuie să îndepărteze imediat lentila de contact, iar dacă simptomele persistă să se prezinte la medic. Chiar dacă lentila de contact este perfect tolerată, controlul oftalmologic periodic este necesar. 

“În concluzie se poate spune că este important ca prescripţia şi achiziţia de lentile de contact să fie făcută în cabinete specializate. Pot apărea multe complicaţii, cele mai grave ar fi ulcerul corneean de diferite etiologii, keratite, conjunctivite. Multe din aceste afecţiuni se tratează pe timp îndelungat şi foarte important de reţinut este că ele se pot vindeca cu urmări la nivelul corneei, care este structură unică a ochiului”, a mai adăugat medicul primar oftalmolog Alina Neacşu.

Utilizarea pe termen lung a lentilelor de contact poate duce, de asemenea, la schimbări în grosimea corneei, schimbări în forma corneei, formarea de micro-chisturi, pierderea vederii şi scăderea sensibilităţii corneene. Cele mai multe dintre aceste schimbări sunt reversibile, dacă se întrerupe purtatul lentilelor de contact pentru o perioadă de timp, condiţiile normale pot reveni oricând.

Citiţi şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite