Consilierii judeţeni şi municipali ai Brăilei, “campioni” ai absenţelor la început de mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape la fiecare şedinţă ordinară s-au consemnat absenţe ale consilierilor judeţeni sau municipali  FOTO Florentin Coman
Aproape la fiecare şedinţă ordinară s-au consemnat absenţe ale consilierilor judeţeni sau municipali  FOTO Florentin Coman

La mai bine de jumătate de an de când şi-au luat în primire mandatele, consilierii judeţeni şi municipali nu s-au remarcat prin iniţierea unor proiecte deosebite în beneficiul comunităţii, ci mai degrabă prin absenţe din plenul şedinţelor.

CLM Brăila este compus din 27 de aleşi locali, iar CJ Brăila din 33. Din luna iulie 2016 (a doua şedinţă de după constituirea CLM/CJ Brăila) până în prezent, la CLM au avut loc 7 şedinţe ordinare, 4 de îndată şi una extraordinară, iar la CJ - 7 ordinare şi 3 extraordinare.

Potrivit minutelor şedinţelor, postate pe site-ul Primăriei, dacă în luna iulie, la constituirea noilor consilii, a fost înregistrată o prezenţă de 100%, din august au început absenţele, şi asta dacă ţinem cont doar de şedinţele ordinare, deci cele remunerate.

În august au absentat motivat 3 consilieri, în octombrie alţi 3, în noiembrie a fost doar un absent, în decembrie s-a revenit la 3 absenţi, la fel şi în prima şedinţă din 2017. Unii consilieri au fost, totuşi, prezenţi, însă după ce au ajuns abia când şedinţele erau pe punctul de a se încheia.

Deşi numărul consilierilor judeţeni este ceva mai mare, la fel este şi cel al absenţilor motivaţi sau nemotivaţi. De exemplu, în luna iulie au lipsit 3 consilieri judeţeni, în august - 4, la fel şi în septembrie, doar că 2 nici nu şi-au mai motivat absenţa. Trei absenţe motivate s-au înregistrat şi la şedinţele ordinare din octombrie şi noiembrie şi alte 2 în decembrie.

Un consilier judeţean încasează în jur de 700 lei lunar pentru a participa atât la lucrările Comisiilor de specialitate, cât şi la şedinţa ordinară a CJ. Situaţia este valabilă în mare parte şi în cazul consilierilor municipali, iar atunci când vine vorba de viceprimari sau vicepreşedinţi indemnizaţia lunară poate creşte chiar şi până la 4.000 lei.

Totuşi, ce cele mai multe ori, consilierii şi-au motivat absenţele, sau cel puţin aşa susţine secretarul municipiului Brăila, Ion Drăgan. “Cam toţi consilierii municipali au şi altă activitate şi se mai întâmplă să aibă astfel de plecări din localitate. În mare, aceştia motivează cu probleme de ordin familial, de sănătate şi legate de activitatea pe care o desfăşoară. Nu se dau foarte multe detalii, pentru că pe regulamentul Consiliului Local sancţionabilă este doar o absenţă, să spun aşa, rău-intenţionată. Şi singurul care poate să aprecieze asta este plenul Consiliului. În cazul în care exista o astfel de absenţă, bineînţeles... Dar până acum, din toată experienţa pe care o am la Primărie nu au fost situaţii în care să ştiu de cineva care nu a participat la şedinţă într-un mod rău-intenţionat”, spune Drăgan. Aceleaşi argumente oferă şi conducerea Consiliului Judeţean, când vine vorba despre absenţele consilierilor din subordinea sa.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite