FOTO Din cauza câtorva restanţieri, blocuri întregi din Brăila sunt lăsate fără apă potabilă. Locatarii bun-platnici sunt forţaţi să ia apă din stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza restanţelor foarte mari acumulate la plata apei potabile, Compania de Utilităţi Publice „Dunărea” Brăila apelează tot mai des la măsura radicală de a opri furnizarea apei către blocuri întregi din municipiu. Astfel, din pricina câtorva restanţieri din cadrul asociaţiilor de proprietari respective, au de suferit toţi locatarii, chiar dacă cei mai mulţi sunt cu plata la zi.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost puse sigilii pe robinetele conductelor principale de alimentare a blocurilor 25 şi 25 bis, din cartierul Obor, şi 12, din cartierul Viziru. În total, 200 de apartamente din cele trei imobile au fost lăsate fără apă curentă. Asta după ce, în luna decembrie a anului trecut, alte sute de familii, din trei blocuri situate tot în Obor şi Viziru au trecut prin aceeasi situaţie. Conducerea CUP „Dunărea” susţine că genul acesta de măsuri va fi pus în practică la toate asociaţiile de proprietari care nu îşi achită facturile la timp. „Nu ne mai putem asuma riscul ca, din cauza câtorva asociaţii rău-platnice, să lăsăm fără servicii de utilitate publică întreg judeţul, inclusiv municipiul. La rândul nostru, avem furnizori cărora trebuie să le facem plăţi”, a declarat Mihail Chiriţă, directorul CUP „Dunărea” Brăila.

Toată lumea se alimentează de la cişmea

Cât timp este oprită apa pentru blocurile cu restanţe, locatarilor li se oferă posibilitatea de a se alimenta de la nişte cismele improvizate. Brăilenii care îşi plătesc conştiincios, în fiecare lună, factura la apă dar totuşi sunt afectaţi de această situaţie, spun că li se face o foarte mare nedreptate. „De ce trebuie să car apa cu bidoane, din faţa blocului, dacă am factura plătită la zi?! Să se găsească o soluţie pentru a fi debranşaţi doar cei cu restanţe, nu toată lumea la grămadă”, ne-a spus un locatar al blocului 25 din Obor, care venise, miercuri, să-şi ia apă de la robinetul amplasat în stradă de angajaţii CUP „Dunărea”.

Datoriile familiilor restanţiere din cadrul celor două asociaţii variază de la 400 la 30.000 lei. Datoria de 30.000 lei aparţine unei femei, locatară a blocului 12 din cartierul Viziru, despre care vecinii spun că are probleme psihice şi, pe lângă faptul că nu îşi plăteşte facturile, adună gunoaie de pe stradă şi le depozitează în propriul apartament. „Suferim toţi din cauza acestei individe, dar ce putem să-i facem, că nu te poţi inţelege cu ea”, zic oamenii. Totuşi, în următoarele două zile după ce s-a luat măsura opririi apei, asociaţiile afectate au găsit posibilitatea de a strânge o parte din sumele restante.

De exemplu, Asociaţia de Proprietari nr. 442, de care aparţin blocurile 25 şi 25 bis din Obor, a achitat 3.100 lei, din datoria totală de 6.320 lei. De asemenea, AP 46, care administrează blocul 12 din Viziru, a achitat o parte din datoria de 6.844 lei. În aceste condiţii, CUP „Dunărea” a decis reluarea furnizării apei potabile în cele trei blocuri.

Revoltă în CLM

În şedinţa de joi, 27 februarie, a Consiliului Local Municipal Brăila, 20 de locatari afectaţi de restricţia impusă de CUP „Dunărea” au protestat în faţa consilierilor, solicitând să se găsească o soluţie pentru ca abonaţii bun-platnici să nu mai fie supuşi unei astfel de măsuri abuzive. CLM a pus în dezbatere un regulament referitor la un proiect de contorizare individuală a tuturor apartamentelor din Brăila. Este puţin probabil, însă, ca problema de fond să fie rezovată, atât timp cât proiectul de regulament prevede ca investiţia montării contoarelor individuale să pice în sarcina locatarilor, nu a companiei de furnizare a apei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite