Scandal la Ipoteşti de la obiectele de patrimoniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Jijie, actualul director al Memorialului Ipoteşti, susţine că muzeul este plin de tinichele şi de falsuri care figurează în acte drept exponate extrem de valoroase. Cei care le-au achiziţionat de-a lungul timpului jură că sunt bijuterii veritabile. O comisie de experţi este aşteptată să evalueze bunuri estimate la jumătate de milion de lei.

Un ac de păr din aur cu trei perle, 10 pocaluri, sfeşnice şi râşniţe din argint, 14 vase din cristal fin, toate fabricate la începutul secolului trecut, dar şi o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae cu foiţă din aur, toate au fost achiziţionate în ultimii zece ani de fosta conducere a Memorialului Ipoteşti de la colecţionari din ţară pentru 79.000 de lei. Obiectele au fost expuse ani la rând în cadrul manifestărilor organizate la Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu“, iar mii de vizitatori din toată ţara, dar şi din străinătate, au plătit să le admire şi să le afle poveştile.

Noul director al institutiţiei, numit în funcţie de un an, susţine că totul este o escrocherie, iar oamenii au fost duşi de nas în tot acest timp. Obiectele de patrimoniu ar fi valoroase doar pe hârtie. 

„Nu se pricepe la artă“

În realitate, toate exponatele ar fi falsuri grosolane, fără valoare materială, culturală sau istorică. „În locul pocalurilor de argint avem nişte tinichele ruginite. Acul din aur cu perle este, de fapt, o agrafă banală căreia îi sare smalţul. Paharele de cristal fin sunt, în fapt, din sticlă chioară“, a spus Mihai Jijie, directorul Memorialului Ipoteşti, care crede că obiectele valoroase din acte fie nu au existat niciodată, fie au fost înlocuite de-a lungul timpului cu falsuri grosolane. Cei care au achiziţionat obiectele se apără şi îl acuză pe şeful Memorialului Ipoteşti că nu se pricepe la artă.

„Nu poate un inginer să stabilească dacă un obiect este veridic sau nu. Vă asigur că nu sunt falsuri. O comisie a stabilit veridicitatea lor când le-am cumpărat“, a replicat Valentin Coşereanu, fostul director al Memorialului Ipoteşti.

Lucrurile vor fi lămurite de o comisie de expertiză de la de Ministerul Culturii. Conducerea Memorialului a trimis ieri o adresă la Bucureşti şi speră ca, până la sfârşitul lunii, specialiştii să vină să evalueze obiectele. Dacă experţii vor stabili că obiectele aflate în patrimoniul muzeului sunt false, poliţiştii vor demara o anchetă pentru a stabili cine este vinovat de furtul sau înlocuirea lor. Deocamdată, ancheta vizează doar medalionul din aur din secolul al XIX-lea, furat din muzeu.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite