Exodul stomatologilor la sate. Dantură reparată pe „caiet” şi cabinete dotate cu bani de la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii dentişti se îndreaptă spre comunităţile rurale unde nu au existat vreodată cabinete stomatologice iar oamenii strâng din dinţi, la propriu, din cauza problemelor  medicale. La oraş concurenţa este mare iar pacienţi tot mai puţini. Viitorul este la sate, sunt convinşi medicii.

 Medicul Camelia Raicu face naveta de două ori pe săptămână la 50 de kilometri de Botoşani, în localitatea Avrămeni unde nu a călcat vreodată picior de stomatolog.  Tânăra a investit 30.000 de lei în cabinetul medical şi crede că s-au meritat toţi banii mai ales că este cel mai solicitat medic din sat în ultimele luni. „ Am 20 de pacienţi, în medie, pe zi. Majoritatea sunt oameni bătrâni care nu au avut posibilitatea să îşi trateze dinţii toată viaţa pentru că nu au avut medic în sat“, a spus medicul dentist.

„Au strâns o viaţă din dinţi“

  În această situaţie se află alţi 35 de tineri dentişti care au ales să profeseze la ţară în ultimii ani. Concurenţa din oraş dar şi cererea mare din mediul rural i-au determinat pe stomatologi să se orienteze spre sate.  De la Vorona , la Copălău şi de la Darabani până la Săveni, dentiştii noii generaţii sunt primiţi cu braţele deschise de localnici „Nu credeam că voi trăi să văd un dentist în satul nostru. Era vai de capul nostru când ne luau durerile de dinţi. Trebuia să mergem 50 de kilometri până la Botoşani să ne tratăm. Mulţi nu aveau nici bani şi nicio altă posibilitatea şi au stat o viaţă şi au strâns din dinţi la propriu“, a spus Alexandru Boroleanu, localnic din Avrămeni.

Tratamente şi pe datorie

În mod normal autorităţile locale ar trebui, prin lege, să le asigure dentiştilor spaţii unde pot profesa. În realitate însă, tinerii au fost lăsaţi să se descurce aşa cum au ştiut mai bine. Cei mai mulţi sunt datori vânduţi la bănci pentru împrumuturile luate de la bănci ca să îşi deschidă cabinetele medicale. investiţie pe care şi-o vor recupera peste ani de zile. Şi cum lumea la sate este săracă, unii dentişti sunt nevoiţi să muncească şi pe datorie. ,,Nu te îmbogăţeşti dar câştigi un salariu decent. Majoritatea pacienţilor vin la urgenţă sau au nevoie de proteză. Mulţi nu au bani şi îi tratamă pe datorie până îşi încasează pensia sau alocaţiile. Ne înţelegem şi ne ajutăm aşa ca într-o comunitate“, a  mai spus medicul . În judeţul Botoşani, profesează 110 medici dentişti. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite