VIDEO România a fost condamnată la CEDO pentru tortură. Cazul macabru al elevului de liceu bătut în sediul Poliţiei până a defecat necontrolat

VIDEO România a fost condamnată la CEDO pentru tortură. Cazul macabru al elevului de liceu bătut în sediul Poliţiei până a defecat necontrolat

Tânărul, care pe atunci era elev, a fost bătut de mai mulţi poliţişti, inclusiv cu un baston din cauciuc

România a fost din nou condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Printr-o decizie luată recent, magistraţii de la Strasbourg au sancţionat un caz petrecut în 2011, când un tânăr a fost bătut groaznic de poliţişti chiar în sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud. Adolescentul era bănuit că ar fi jefuit, cu un pistol de jucărie, un magazin de cartier.

Ştiri pe aceeaşi temă

În anul 2011, victima agresiunii, P. D., avea doar 18 ani jumătate şi era elev în clasa a XII-a la un liceu din Bistriţa. În perioada respectivă, tânărul avea probleme cu drogurile, având şi un dosar penal în acest sens, după ce a avut parte de schimbări radicale de comportament, în urma unui accident. 
 
Problemele tânărului, precum şi faptul că era stângaci, au atras atenţia oamenilor legii atunci când un magazin de cartier situat la doi paşi de blocul în care adolescentul locuia a fost jefuit. Hoţul a intrat în magazin şi ameninţând vânzătoarea cu un pistol de jucărie a plecat cu încasările din ziua respectivă, în jur de 1.500 de lei.
 
P.D. a fost ridicat de poliţişti chiar de la şcoală, în timpul orelor de curs, fără ca oamenii legii să anunţe conducerea unităţii de învăţământ. Nici măcar tatăl tânărului nu a fost anunţat, deşi era cadru didactic în şcoala respectivă.
 
Ajuns la sediul poliţiei, pentru adolescent a început calvarul. Tânărul ar fi fost constrâns prin bătaie şi ameninţări să recunoască jaful în cauză. Refuzul acestuia de a recunoaşte că el ar fi fost autorul i-a iritat mai tare pe oamenii legii. 
 
„Copilul nu a vrut să recunoască, aşa că unul dintre poliţişti a spus: „Îl aduc pe Cristian”. Cristian era bastonul de cauciuc cu care trebuia să scoată informaţia poliţiştii şi au început să îl lovească fără milă, peste cap, peste gât, peste spate. A fost bătut atât de crunt, încât şi-a făcut nevoile pe el copilul. Ei i-au spus: „Dacă nu recunoşti, dai de naşpa”. L-au bătut cu bastonul, unul dintre poliţişti l-a şi urecheat, iar la sfârşit i-au dat voie să meargă acasă şi i-au dat câţiva lei şi i-au spus: «Mergi şi plăteşte la Biserică să nu te mai batem şi a doua oară!»“, a declarat Sergiu Rădăcină, avocatul tânărului.
 
Odată ajuns acasă, părinţii s-au îngrozit de starea în care se afla fiul lor: murdar cu fecale, tremurând, plângând şi plin de răni şi vânătăi. Fără să stea pe gânduri, aceştia şi-au dus băiatul la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa. 
 
Un specialist de la o clinică din Cluj-Napoca a confirmat faptul că acestuia i-a fost spart timpanul, problemă medicală care îl urmăreşte şi acum, la 8 ani de la incident, spune tatăl tânărului. 
 
„Când am ajuns acasă tremura, avea urmări de lovituri cu bâtă de baseball în palme şi urechiile roşii cum a primit palme peste urechi. Spunea că îl doare rău abdomenul şi o făcut pe el, în timp ce îl băteau. Ne-am luat ne-am dus la spital”, a mărturisit Alexandru Pop, tatăl tânărului. 
 
 

CEDO recunoaşte tortura şi obligă statul român să plătească despăgubiri

 
După ce a arătat şi în faţa instanţei că nu el era autorul acelui jaf, tânărul şi avocatul său şi-au căutat dreptatea la tribunalele româneşti, cerând pedepsirea oamenilor legii care l-au bătut. Niciuna nu i-a dat, însă dreptate. Aşa a ajuns, în 2014, la CEDO. 
 
Potrivit Timponline.ro, în 16 octombrie, CEDO a dat dreptate tânărului din Bistriţa, condamnând astfel România pentru încălcarea articolului trei al Convenţiei Drepturilor Omului, articol ce prevede că „nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante”.
 
Acesta a primit daune morale de 9.000 de euro, la care se adaugă şi cheltuieli de judecată de 1.400 de euro. Tatăl tânărului spune că în sfârşit s-a făcut dreptate şi i s-a spălat imaginea. Dacă suma primită nu contează foarte tare, sentinţa în sine a bucurat întreaga familie. 
 
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect. 
 
„Băiatul acum este în Olanda, am înţeles. E sudor la o firmă foarte mare din Olanda. Câştigă foarte bine, e stabilit acolo. Copilul s-a reechilibrat, dar foarte greu. A luat-o pe calea religiei şi l-a reechilibrat”, a completat avocatul Sergiu Rădăcină.
 

Vă mai recomandăm:

 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările